Αντισημιστισμός, φυλετικό μίσος, ομοφοβία, ύμνοι στο Ventennio (σσ: η φασιστική περίοδος της Ιταλίας» και Sieg heil χαιρετισμοί κυριαρχούν στην νεολαία του κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας», της πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, όπως αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα του Fanpage.it, η οποία δημοσιεύθηκε σε δύο μέρη και οδήγησε, μεταξύ άλλων, στην παραίτηση της Flaminia Pace και της Elisa Segnini από τις αντίστοιχες θέσεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας του κόμματος, καθώς και την παραίτηση των επικεφαλής της γραμματείας της βουλευτή του κόμματος, Ylenja Lucaselli.

Ads

Όπως αναφέρει το ερευνητικό μέσο, μετά τη δημοσίευση του πρώτου μέρους της βιντεοσκοπημένης έρευνάς του, αρκετοί πρώην «στρατιώτες» της Gioventù Nazionale (Εθνική Νεολαία) ήρθαν σε επαφή με το Backstair, την ερευνητική μονάδα του Fanpage.it.

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας αποκαλύπτεται τι σκέφτονται οι πιο επιφανείς «μαχητές» του κινήματος νεολαίας Fratelli d’Italia, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκαν ή εξακολουθούν να συνεργάζονται με τους κορυφαίους ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο υφυπουργός Υγείας Marcello Gemmato, η βουλευτής Ylenja Lucaselli και ο Giovanni Donzelli, εθνικός επικεφαλής του οργανωτικού των Fratelli d’Italia.

«Μέσα στους Fratelli d’Italia δεν υπάρχει χώρος για ρατσιστές, αντισημίτες, βίαιους ανθρώπους και νοσταλγούς των δικτατοριών του εικοστού αιώνα», δήλωσε ο βουλευτής Giovanni Donzelli σχετικά με την έρευνα.

Ads

Το μέσο απαντά, ωστόσο, ότι οι θέσεις εκφράζονται από τους ίδιους ανθρώπους που εργάζονται μαζί με τους βουλευτές του και όχι από απλούς «ανήλικους και εικοσάρηδες που βιντεοσκοπούνται εν αγνοία τους σε ένα πλαίσιο άτυπης φασαρίας», όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Εθνικής Νεολαίας, Fabio Roscani.

Ο ίδιος ο Roscani, πάντως, μαζί με την Caterina Funel, μέλος της γραμματείας του συνεδρίου του κόμματος, επισκέφθηκαν τα νεαρά μέλη στην ίδια κατασκήνωση που περιγράφεται στην έρευνα.

Μετά τη δημοσίευση του πρώτου μέρους της βιντεοσκοπημένης έρευνας, αρκετά πρώην μέλη της Εθνικής Νεολαίας ήρθαν σε επαφή με το Backstair, την ερευνητική μονάδα του Fanpage.it, και είπαν πώς οι εμπειρίες τους, που αποκτήθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμφωνούσαν με όσα προέκυψαν από την δημοσιογραφική δουλειά.

«Όταν μπήκα νόμιζα ότι ήταν ανοιχτοί σε πιο φιλελεύθερες και μετριοπαθείς ιδέες», λέει ο Paolo (φανταστικό όνομα, σ.σ.), πρώην μέλος της νεολαίας του κόμματος στην Τοσκάνη, «αλλά βρήκα ένα απόλυτο κλείσιμο, συνάντησα μια βαθιά απουσία πολιτικής κουλτούρας και εξαρτήθηκα από αυτές τις ιδέες χωρίς καν να το καταλάβω. Μπαίνεις σε ένα πλαίσιο που σε ωθεί να συμμορφωθείς με τη βίαιη γλώσσα, αν δεν θέλεις να περιθωριοποιηθείς. Όσο περισσότερο προσαρμόζεσαι, τόσο περισσότερο ριζοσπαστικοποιείσαι».

Στο περιθώριο των πολιτικών και οργανωτικών εκδηλώσεων του κόμματος, καθώς και στα chat rooms του κινήματος νεολαίας, οι ύβρεις, ιδίως οι αντισημιτικές, είναι συχνές, ιδίως από εκείνους που αισθάνονται υποχρεωμένοι να υποστηρίξουν την αλληλεγγύη προς το Ισραήλ, όπως υπαγορεύει η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

«Οι Εβραίοι είναι μια κάστα, ζουν από το Ολοκαύτωμα», λέει ένας μέλος της λέσχης της Εθνικής Νεολαίας Centocelle.

«Είναι πάρα πολλοί, τους περιφρονώ ως φυλή, γιατί αντικειμενικά είναι μια φυλή, υπάρχει η άρια φυλή, υπάρχει η εβραϊκή φυλή, υπάρχει η μαύρη φυλή».
Η Ester Mieli, γερουσιαστής του κόμματος της Μελόνι, πρώην εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης, εγγονή επιζώντα του Ολοκαυτώμτος και νυν αντιπρόεδρος της επιτροπής Segre για την καταπολέμηση φαινομένων μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού και υποκίνησης σε μίσος και βία, δέχθηκε πίεση από συναδέλφους της στην επιτροπή, να πάρει θέση σχετικά με τις εικόνες που δείχνουν μέλη της Εθνικής Νεολαίας να ανταλλάσσουν «Sieg Heil!» και να αναπολούν νοσταλγικά τις μαύρες εποχές.

Ωστόσο, καμία απάντηση δεν ήρθε από την ίδια. Στο βίντεο που δημοσίευσε το μέσο δείχνει πώς, κατά τη διάρκεια της διαμάχης με τον παρουσιαστή του Radio Anch’io, Giorgio Zanchini, ο Mieli έλαβε υποστήριξη από την κοινότητα των μελών της Εθνικής Νεολαίας.

Όμως, σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, καθ’ οδόν προς το συνέδριο του κόμματος στην Πεσκάρα, η πρόεδρος της Casa Italia, Flaminia Pace, αστειεύεται ότι λίγα λεπτά πριν γράψει την ανακοίνωση για την υποστήριξη της Mieli «έπαιρνε τα πάνω της με τις σβάστικες».

Φασιστικός ζόφος

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κομματικής κατασκήνωσης, τα μέλη ακούν τα τραγούδια των 270bis, του ροκ συγκροτήματος υπό την ηγεσία του Marcello De Angelis, πρώην εκπροσώπου του προέδρου της περιφέρειας του Λάτσιο, Francesco Rocca, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ακριβώς λόγω των αντισημιτικών αναφορών στους στίχους του.

Η λεκτική βία κατά των Εβραίων είναι επίσης παρούσα στις συζητήσεις της Εθνικής Νεολαίας του Μπάρι, που συντονίζεται από την επαρχιακή πρόεδρο Ilaria Partipilo, η οποία κάθεται δίπλα στον βουλευτή Donzelli σε δημόσιες εκδηλώσεις και ήταν παρούσα στην κατασκήνωση της κοινότητας Cabiria, σε εκδηλώσεις πολιτικής κατάρτισης όπου τραγουδήθηκε το «Sieg Heil» και υμνήθηκε ο Μουσολίνι.

Τα νεαρά μέλη, αφού μοιράζονται φωτογραφίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι, selfies με κέρινα αγάλματα του Duce και του Φύρερ, συνθήματα του νεοφασιστικού κινήματος Ordine nuovo και αναφορές στο Decima Mas (καταδρομείς του ιταλικού φασιστικού στρατού), ανταλλάσσουν φωνητικά μηνύματα με περιεχόμενο μίσους:

«Δεν έχω καμία σχέση με έναν μαύρο που βρομάει», ανακοινώνει ένας από τους πιο δραστήριους «στρατιώτες» της οργάνωσης του Μπάρι.

«Στην Αφρική δεν συνηθίζουν το νερό, εκεί πέρα δεν ξέρω αν κάνουν ντους με σαπούνι. Δεν μπορείς να μπεις στο λεωφορείο με κανονικούς ανθρώπους».

Στους κύκλους της Εθνικής Νεολαίας, τα επιθετικά περιεχόμενα είναι συχνά. Τα μέλη δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν την απέχθειά τους για την κοινότητα LGBTQI+ και την ιδέα ότι άνθρωποι με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό μπορούν να διδάσκουν στο σχολείο: «ο καθηγητής μου στα Λατινικά είναι γκέι και ζει με έναν άντρα», «αυτό είναι αηδιαστικό, αλλάξτε τάξη», «υπάρχουν τρανς άνθρωποι που αισθάνονται σαν γυναίκες και πηγαίνουν σε διαδηλώσεις, αλλά είναι γυναίκα ή όχι;».

Η έρευνα τεκμηρίωσε, ότι τροφοδότες των πιο μισαλλόδοξων και μεροληπτικών θέσεων είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κατέχουν ήδη στελεχικές θέσεις μέσα στο κόμμα.

Η αντίδραση της Μελόνι

Παρόλ’ αυτά, η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, σπάζοντας τη μακρά σιωπή της σχετικά με την έρευνα του Fanpage.it για τη νεολαία του κόμματός της δήλωσε:

«Νομίζω ότι όσοι έχουν ρατσιστικά, αντισημιτικά ή νοσταλγικά συναισθήματα (σσ: για τον φασισμό) βρίσκονται απλώς λάθος σπίτι, διότι αυτά τα συναισθήματα είναι ασύμβατα με τους Fratelli D’Italia. Δεν υπάρχει καμία αμφισημία εκ μέρους μου σε αυτό».

Μετά από γρήγορες δηλώσεις καταδίκης των όσων προέκυψαν από την έρευνα, η Μελόνι στη συνέχεια πέρασε στην επίθεση, αμφισβητώντας τη μέθοδο που χρησιμοποίησε η ερευνητική ομάδα Backstair.

«Στην ιστορία της Ιταλικής Δημοκρατίας, αυτό που έκανε η Fanpage με την Fratelli d’Italia δεν έχει συμβεί ποτέ, με κανένα πολιτικό κόμμα, με καμία οργάνωση νεολαίας, με καμία συνδικαλιστική οργάνωση. Διείσδυσε σε μια πολιτική οργάνωση, βιντεοσκοπώντας κρυφά τις συνεδριάσεις της, βιντεοσκοπώντας ακόμη και τα προσωπικά στοιχεία των ανηλίκων, επιλέγοντας τι θα στείλει», είπε. «Σε άλλες εποχές αυτές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν τα καθεστώτα».

Ερωτηθείσα αν ήταν ενήμερη ή όχι για τη συμπεριφορά των νέων στο κόμμα της, η πρωθυπουργός το αρνήθηκε.

«Δεν θα μπορούσα να το γνωρίζω. Όπως έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω, πιστεύω ότι όσοι έχουν ρατσιστικά αντισημιτικά ή νοσταλγικά αισθήματα έχουν απλώς λάθος σπίτι, διότι αυτά τα αισθήματα είναι ασύμβατα με τηουςFratelli d’Italia, είναι ασύμβατα με την ιταλική δεξιά, με την πολιτική γραμμή που έχουμε καθορίσει με σαφήνεια τα τελευταία χρόνια και επομένως σε αυτό δεν δέχομαι ότι υπάρχει ασάφεια», επανέλαβε.

«Ζήτησα από το κόμμα να αναλάβει δράση και θέλω να είμαι σαφής για άλλη μια φορά, επίσης επειδή πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σαφώς δεν έχουν καταλάβει πού βρίσκονται, είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι εκείνων που μας πολεμούν».

Προς το παρόν, πάντως, δεν θα υπάρξει πρόθεση διάλυσης της Εθνικής Νεολαίας από την πλευρά της πρωθυπουργού.

«Νομίζω ότι αν γινόταν η ίδια έρευνα σε όλες τις οργανώσεις νεολαίας των πολιτικών κομμάτων, δεν ξέρουμε τι μπορεί να βγει», είπε.