Στη σημερινή συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, όσον αφορά την απάντηση της χώρας στην επίθεση του Ιράν.

Ads

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, αποφασίστηκε πως η χώρα θα απαντήσει με κάποιο τρόπο, ωστόσο δεν καθορίστηκε ούτε το πως ούτε το πότε.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Ισραήλ / Η μεγάλη απειλή μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης

Συγκεκριμένα, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο τάσσεται υπέρ των «αντιποίνων» κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή.

Ads

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Επιπλέον, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στις ΗΠΑ ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν.

Τρία είναι γενικότερα τα σενάρια σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ:

  • Το πρώτο σενάριο είναι μία μεγάλη επίθεση πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
  • Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν χτυπήματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
  • Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των «ήπιων» οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο Sky News, πως η χώρα εξετάζει όλες τις επιλογές όσον αφορά την αντίδρασή της στην επίθεση του Ιράν.

«Πρόκειται για κήρυξη πολέμου», είπε αναφορικά με την επίθεση, όπως μετέδωσαν οι Times of Israel. «Τώρα, επειδή είμαστε συγκρατημένοι και επειδή γνωρίζουμε τις επιπτώσεις και επειδή έχουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας, εξετάζουμε όλες τις επιλογές και είμαι αρκετά βέβαιος ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς».

Από πλευράς του το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε επερχόμενη ισραηλινή ενέργεια θα αντιμετωπιστεί με δεκαπλάσια σοβαρότητα».

«Σύγκρουση» Ιράν – Ισραήλ και στον ΟΗΕ

Η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν συνεχίστηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως τα ξημερώματα της Δευτέρας (15/4) μετά την επίθεση του Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής (14/4).

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο πρέσβης του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της έκτακτης, ζητώντας «την επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Το Ιράν απάντησε πως άσκησε το δικαίωμα του στη νόμιμη άμυνα και ότι «δεν είχε άλλη επιλογή».

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρεσβευτής της χώρας του Ιράν στον ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο Ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση, αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».