Mια νέα έκρηξη του ενεργειακού κόστους και, κατ΄επέκταση, και του πληθωρισμού είναι η μεγάλη απειλή και αγωνία για τις αγορές και τις κυβερνήσεις της Δύσης μετά την ευθεία εμπλοκή του Ιράν στην σύγκρουση της Μέσης Ανατολής και την επίθεση του Σαββάτου κατά του Ισραήλ.

Ads

Σε πρώτο χρόνο, η εμπλοκή της Τεχεράνης αποτιμάται ως μια ζυγισμένη κλιμάκωση – απάντηση στο ισραηλινό χτύπημα κατά του ιρανικού προξενείου στην Δαμασκό, ήτοι ως μια εξέλιξη που μπορεί να απορροφηθεί χωρίς μεγάλους κραδασμούς από τις αγορές. Τα πάντα όμως θα κριθούν, όπως επισημαίνει το Bloomberg, από το εάν η σύγκρουση Τεχεράνης και Τελ Αβίβ θα τελειώσει εδώ ή όχι: από το εάν, δηλαδή, το Ισραήλ θα ανταποδώσει την επίθεση προκαλώντας ακόμη πιο σκληρή αντίδραση του Ιράν.

Το βέβαιο προσώρας είναι πως η γεωπολιτική ρευστότητα γίνεται ακόμη πιο έντονη και ο φόβος μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης – ο φόβος που είχε πυροδοτήσει η έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς – κινδυνεύει να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι αναλυτές του Bloomberg θεωρούν ξανά εξαιρετικά πιθανό να ξεπεράσει η τιμή του πετρελαίου τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ ήδη από σήμερα το βασικό σενάριο που βλέπουν οι αγορές είναι μια γενική στροφή των επενδυτών στις λεγόμενες ασφαλείς τοποθετήσεις όπως ο χρυσός και τα ομόλογα.

Διαβάστε: Πετρέλαιο / Ενδέχεται να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι με την κρίση Ιράν – Ισραήλ

Ads

Η έκταση και η ένταση αυτής της στροφής θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των επόμενων ωρών και ημερών στην Μέση Ανατολή, όμως ήδη η αγορά των κρυπτονομισμάτων έδωσε το στίγμα της υψηλής νευρικότητας που επικρατεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό στερέωμα: To Bitcoin έκανε το Σάββατο βουτιά 9% πριν ανακάμψει και επιστρέψει χθες στην ζώνη των 64.000 δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, η σταθερή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν το τελευταίο δεκαπενθήμερο είχε ήδη οδηγήσει την τιμή του μπρεντ στα 90 δολάρια το βαρέλι πριν ακόμη την επίθεση του Σαββάτου. Από την αρχή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει κατά 20%, κι εκείνο που επισημαίνουν ως καταλύτη για την περαιτέρω πορεία του οι αναλυτές είναι ένα ενδεχόμενο «μπλόκο» από το Ιράν στα στενά του Ορμούζ σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ.

Από τα στενά του Ορμούζ γίνεται περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Μια ενδεχόμενη διαταραχή σε αυτή την γραμμή μεταφοράς θα οδηγούσε αυτομάτως σε εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Μια τέτοια εκτίναξη θα ανατροφοδοτούσε, με την σειρά της, το σπιράλ του πληθωρισμού την ώρα που δείχνουν να επικρατούν τάσεις αποκλιμάκωσης των τιμών διεθνώς και οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων μετά από δύο χρόνια επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

Ηδη, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή θα καθυστερήσουν πιθανώς την πρώτη μείωση επιτοκίων τουλάχιστον από την πλευρά της αμερικανικής Fed. «Η εκτίμησή μας είναι πως τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή θα συμβάλουν στην μετάθεση της πρώτης μείωσης επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο Νιλ Σέρινγκ. «Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσουν τις μειώσεις τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα δούμε μια έκρηξη των τιμών της ενέργειας μέσα στον επόμενο μήνα».