Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με την αεροπορική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ενδέχεται να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, εάν δε συνεχιστεί, δεν αποκλείεται οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου να φθάσουν άμεσα τα 100 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, προειδοποιούν οι παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου.

Ads

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου συνήθως ακολουθείται από αύξηση των τιμών άλλων παράγωγων εμπορευμάτων, όπως η βενζίνη.

Η πληροφορία για το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ κυκλοφόρησε την Παρασκευή και οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αμέσως.

Παραθέτοντας στοιχεία από την ιστοσελίδα της βάσης δεδομένων για την οικονομία και τα εμπορεύματα, Refinitiv, οι τιμές του πετρελαίου Brent στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή έφτασαν τα 90,45 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή πετρελαίου από τις 20 Οκτωβρίου 2023 ή περίπου τους τελευταίους έξι μήνες.

Ads

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent θα είναι στο επίκεντρο των παγκόσμιων χρηματιστήριων με το άνοιγμά τους το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.