Iσραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν την κοιλάδα Μπεκάα στο νότιο Λίβανο, γνωστή για τη δράση της οργάνωσης Χεζμπολάχ, στην πιο «βαθιά» επίθεση στο λιβανέζικο έδαφος μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν την αεράμυνα της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, σε απάντηση στην κατάρριψη ενός ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο η λιβανέζικη ομάδα δήλωσε ότι κατέρριψε με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν μια αποθήκη, σκοτώνοντας δύο άτομα. Η αποθήκη είναι μέρος του προγράμματος Sajjad της Χεζμπολάχ που πουλάει τρόφιμα στον κόσμο στο προπύργιό της, σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά.

Ο στρατός του Ισραήλ περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι διεξάγει «πλήγματα εναντίον τρομοκρατικών στόχων της Χεζμπολάχ βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τις 8 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ και ο στρατός του Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά σχεδόν καθημερινά, αλλά τα χτυπήματα έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αν και το Ισραήλ έχει κατά καιρούς εξαπολύσει επιδρομές σε άλλα σημεία του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.

Τον Ιανουάριο, ένα χτύπημα που αποδίδεται ευρέως στο Ισραήλ σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και έξι μαχητές στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, το πιο υψηλού προφίλ προσωπικότητα της Χαμάς που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Την Κυριακή, ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι θα ενταθεί η ισραηλινή δράση κατά της Χεζμπολάχ, ακόμη και αν εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και συμφωνία ομήρων στη Γάζα.

Τουλάχιστον 280 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά του Λιβάνου από τότε που ξέσπασαν οι μάχες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ αλλά και μεταξύ άλλων 44 πολίτες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την πλευρά του Ισραήλ, 10 στρατιώτες και έξι πολίτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Πρόκειται για σαφή κλιμάκωση των εχθροπραξιών που διεξάγονται παράλληλα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, αυξάνοντας τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ δύο βαριά οπλισμένων αντιπάλων -Ισραήλ και Λιβάνου- οι οποίοι πολέμησαν για τελευταία φορά το 2006. Ο Λίβανος χρειάστηκε χρόνια για να ανοικοδομηθεί από τον πόλεμο του 2006, στον οποίο σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και 158 Ισραηλινοί, κυρίως στρατιώτες.

Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και ο ισραηλινός στρατός έχουν ενισχύσει τις πολεμικές τους δυνατότητες από το 2006, ωστόσο και οι δύο χώρες είναι επίσης πιο ευάλωτες.

Στον Λίβανο, τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης έχουν παραλύσει τους δημόσιους θεσμούς, περιλαμβανομένων του στρατού και του ηλεκτρικού δικτύου, και έχουν διαβρώσει το σύστημα υγείας. Η χώρα φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Το Ισραήλ αισθάνεται οικονομική και κοινωνική πίεση από τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος αναμένεται να κοστίσει πάνω από 50 δισ. δολ. ή περίπου το 10% της εθνικής οικονομικής δραστηριότητας μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την Τράπεζα του Ισραήλ. Το κόστος θα αυξηθεί κατακόρυφα αν υπάρξει πόλεμος με τον Λίβανο.

Ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ πιθανότατα θα εξαπλωνόταν σε πολλά μέτωπα, κλιμακώνοντας την εμπλοκή των ενόπλων οργανώσεων που ελέγχονται από το Ιράν σε σειρά από χώρες, όπως στη Συρία, στο Ιράκ και στην Υεμένη και ίσως ακόμη και να προκαλούσε την εμπλοκή του Ιράν.