Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τρίτης (31/10 στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Εϊλάτ, λόγω ενός drone που απογειώθηκε από την Υεμένη, προσέγγισε και τελικά αναχαιτίστηκε από τον ισραηλινό στρατό πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ads

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν αρχικά στη Haaretz ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ενδεχομένως εκτοξευθεί από την Υεμένη και ότι διεξάγεται έρευνα. Οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν τελικά ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με drone εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Έχοντας τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά και μεγάλων περιοχών της Υεμένης, οι Χούθι έχουν συμμαχήσει με το Ιράν και είναι γνωστό ότι η Τεχεράνη διαθέτει μια πολύ προηγμένη βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες να εκτοξευτούν πυρά προς το Ισραήλ από την Υεμένη. Στις 19 Οκτωβρίου οι Χούθι επιχείρησαν επίθεση από την Υεμένη στο Ισραήλ με τρεις πυραύλους Κρουζ οι οποίοι, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ads

Σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού έχει τεθεί ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας ύστερα από αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν με αντάρτες Χούθι, στα σύνορα με την Υεμένη.

Συγκεκριμένα, τέσσερις Σαουδάραβες σκοτώθηκαν στην ορεινή νοτιοδυτική επαρχία Τζαζάν στα σύνορα με την Υεμένη, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Με βάση την ίδια πηγή, ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε πάνω από το έδαφός του έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και των δυνάμεων των Χούθι δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό, το οποίο φέρεται να σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα.

Οι νεκροί στρατιώτες στα σύνορα με την Υεμένη είναι οι πρώτες γνωστές απώλειες των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας μετά την επίτευξη προσωρινής εκεχειρίας με τους Χούθι τον περασμένο Απρίλιο.

Πώς συνδέονται Χούθι και Χαμάς

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ Μπιν Σαλμάν επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα (30/10) για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν και συζήτησε τις συνέπειες από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την κατάσταση στην Υεμένη. Η Υεμένη και το Ισραήλ, που χωρίζονται από τη Σαουδική Αραβία, απέχουν περίπου 1.580 χιλιόμετρα στο πλησιέστερο σημείο τους.

Οι Χούθι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και ισχυρίζονται ότι κατέχουν έναν πύραυλο υγρού καυσίμου, γνωστό ως Toufan, ο οποίος θα μπορούσε να έχει βεληνεκές 1.350-1.950 χιλιομέτρων, αρκετό για να θέσει δυνητικά το Ισραήλ σε απόσταση βολής.

Στις 11 Οκτωβρίου, ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντέλ Μαλέκ αλ – Χούθι, καταδίκασε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία για την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ και απείλησε να ανταποδώσει τις ΗΠΑ με «όλες τις διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές».