Η κυβέρνηση της Ισπανίας υπέβαλε επισήμως αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο να ματαιώσει δημοψήφισμα το οποίο προκήρυξε η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, διεκδικώντας την απόσχιση της από την Ισπανία. Λίγες ώρες αργότερα το Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης και διέταξε την αναστολή για πέντε μήνες, όταν και θα ληφθεί μια οριστική απόφαση. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους της Βαρκελώνης με ένα κεντρικό σύνθημα: «Ανυπακοή».

Ads

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε κάτι περισσότερο από μία ώρα, οι 12 δικαστές εξήγησαν ότι η απόφαση ελήφθη τόσο άμεσα, διότι το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει επίγνωση των συνταγματικών και πολιτικών ζητημάτων που τέθηκαν για την ισπανική κοινωνία στο σύνολό της και ιδιαίτερα την καταλανική.

Το διάταγμα για την διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος στις 9 Νοεμβρίου είχε υπογράψει το Σάββατο ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, ο οποίος χαρακτήρισε σκωπτικά την την «υπερηχητική ταχύτητα» με την οποία συγκλήθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο. Απάντηση έδωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο πως «ούτε ο στόχος ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συμβατοί με το ισπανικό σύνταγμα». Επιπλέον, κατήγγειλε την πρωτοβουλία της Καταλονίας ως «δημαγωγική» και «αντιδημοκρατική».