Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας στην Ισπανία υπέγραψε διάταγμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στις 9 Νοεμβρίου. Η ισπανική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, καθώς, όπως υποστηρίζει, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το σύνταγμα.

Ads

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας αψηφώντας την κυβέρνηση της Ισπανίας υπέγραψε το διάταγμα για το δημοψήφισμα, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με μακρά πορεία στο χρόνο, συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερους υποστηρικτές, ενισχύοντας τη δύναμή του λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Μετά την υπογραφή του διατάγματος, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, κάλεσε εκτάκτως σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα ώστε να συζητηθεί η νομική οδός που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο. «Αυτό το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί επειδή είναι αντισυνταγματικό», δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία. «Επαφίεται σε όλους τους Ισπανούς να αποφασίσουν τι είναι η Ισπανία και πώς οργανώνεται και “κανείς δεν είναι πάνω από την κυρίαρχη βούληση του ισπανικού λαού», πρόσθεσε και συνέχισε: «Λυπούμαστε πολύ για αυτήν την πρωτοβουλία και θεωρούμε πως είναι λάθος: διασπά την καταλανική κοινωνία, διαιρεί τους Καταλανούς και τους απομακρύνει από την Ευρώπη»

Η Καταλονία, όπου η καταλανική γλώσσα χρησιμοποιείται παράλληλα με την ισπανική, αποτελεί μία από τις οικονομικά ισχυρότερες περιοχές της Ισπανίας και οι Καταλανοί κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση για την δημοσιονομική πολιτική, αλλά και την ευρύτερη πολιτική στάση της Μαδρίτης. «Όπως όλα τα έθνη του κόσμου έτσι και η Καταλονία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της», δήλωσε ο Μας.

Ads

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου κρατώντας σημαίες της Καταλονίας και φωνάζοντας συνθήματα για την ανεξαρτησία της περιοχής. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν παρουσιάστηκε στην πλατεία ένα μεγάλο ηλεκτρονικό ρολόι που μετράει αντίστροφα το χρόνο μέχρι την 9η Νοεμβρίου, ημέρα που σύμφωνα με το διάταγμα θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα.