Η Ισπανία, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθεί μια πολιτική «ανοικτής αγκαλιάς» προς τους μετανάστες, θέτοντας την οικονομική ευημερία ως βασικό παράγοντα.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα: «Η Ισπανία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να είναι μια ανοιχτή και ευημερούσα χώρα ή μια κλειστή και φτωχή χώρα» . Η δήλωση αυτή αποτελεί μια σαφή διαφοροποίηση σε σχέση με την στάση πολλών ευρωπαϊκών κρατών που εντείνουν τα μέτρα κατά της μετανάστευσης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Ιταλία.
Η άποψη του Σάντσεθ βασίζεται στην πεποίθηση ότι η μετανάστευση αποτελεί «έναν από τους μεγαλύτερους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης των εθνών» , γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον ΟΟΣΑ, ο οποίος αναφέρει την Ισπανία, ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ, ως παράδειγμα της θετικής συμβολής της υψηλής μετανάστευσης στην κάλυψη κενών στην αγορά εργασίας .
Συγκεκριμένα, ο Σάντσεθ υπογράμμισε την ανάγκη για εργατικό δυναμικό σε τομείς όπως η πληροφορική, η τεχνολογία, η οικοδομή, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φροντίδας ηλικιωμένων.
Ωστόσο, η θέση του Σάντσεθ αντιμετωπίζει αντίσταση από την ακροδεξιά και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία επιδίδονται σε προπαγάνδα που συνδέει τους μετανάστες με την εγκληματικότητα .
Ο Σάντσεθ αντιπαλεύει αυτούς τους ισχυρισμούς, αναφέροντας ότι το 94% των μεταναστών στην Ισπανία έχουν έρθει νόμιμα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετανάστες είναι πιο εργατικοί και λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν κοινωνικές υπηρεσίες σε σχέση με τους Ισπανούς .
Η ιστορική μνήμη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ομιλία του Σάντσεθ. Υπενθύμισε τη μαζική μετανάστευση Ισπανών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο , καλώντας για κατανόηση και συμπόνια προς τους σημερινούς μετανάστες. Αναφέρθηκε στην «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσει η Ισπανία τους ηλικιωμένους της και να εξασφαλίσει την ευημερία των επόμενων γενεών, υπογραμμίζοντας ότι οι Ισπανοί είναι «παιδιά της μετανάστευσης» και δεν πρόκειται να γίνουν «γονείς της ξενοφοβίας» .
Η πολιτική του Σάντσεθ δεν είναι απαλλαγμένη από κριτική, καθώς στο παρελθόν η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί για τα καταπιεστικά μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης από το Μαρόκο, γεγονός που, σύμφωνα με ΜΚΟ, οδήγησε σε θανάτους μεταναστών.
Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται για μια πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της εφαρμογής της νέας συμφωνίας για τη μετανάστευση της ΕΕ , παρότι η συμφωνία αυτή έχει δεχτεί έντονη κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ισπανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η επιλογή της να αγκαλιάσει τη μετανάστευση μπορεί να αποδειχθεί μια επενδυτική στρατηγική για το μέλλον, αλλά η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να διαχειριστεί τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και τις ψευδείς ειδήσεις γύρω από το ζήτημα της μετανάστευσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >