Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικoύ Κράτους εκτέλεσαν 250 Σύρους στρατιώτες, τους οποίους αιχμαλώτισαν όταν κατέλαβαν την αεροπορική βάση της Ράκα το σαββατοκύριακο, ενώ σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube.

Ads

Το βίντεο δείχνει τα άψυχα σώματα δεκάδων ανδρών ξαπλωμένων στο έδαφος με το πρόσωπο στο χώμα, φορώντας μόνον ένα εσώρουχο. Οι σοροί είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, σχηματίζοντας μια αλυσίδα πολλών μέτρων.

«Οι 250 σαμπιχά (σ.σ. όρος που χρησιμοποιείται για όσους μάχονται στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ), οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Τάμπκα της Ράκα εκτελέστηκαν», αναγράφεται στο βίντεο.

*To βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες

«Nαι, τους εκτελέσαμε όλους», δήλωσε τζιχαντιστής μαχητής από τη Ράκα στο πρακτορείο Reuters, μέσω Διαδικτύου.

Ads

image

Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω, ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος εκτέλεσε «δεκάδες Σύρους στρατιώτες» στη βόρεια Συρία, ενώ σε λογαριασμούς τζιχαντιστών στο Twitter γινόταν λόγος για 200 νεκρούς.

Επίσης, το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε πως χτύπημα της συριακής αεροπορίας σκότωσε διοικητές δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Αλ Ζορ την Πέμπτη, μεταξύ άλλων Σύρους, Άραβες και ξένους. Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για 10 νεκρούς. 

Μετά την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζέιμς Φόλεϊ, τα βλέμματα της διεθνούς γνώμης στράφηκαν εκ νέου στις δράσεις του Ισλαμικού Κράτους σε συριακό έδαφος ενώ ήδη οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από στόχους των τζιχαντιστών. Η συριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οποιοδήποτε χτύπημα στο ΙΚ θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία μαζί της, όμως αυτό έχει διχάσει την Δύση που δεν θέλει αυτή την συμμαχία ούτε ως αναγκαίο κακό. 

Σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολεμούν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη της Δύσης, προσθέτοντας πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν θα μπορούσε να είναι ένας σύμμαχος εναντίον των τζιχαντιστών. «Μια μεγάλη συμμαχία είναι απαραίτητη, αλλά ας το ξεκαθαρίσουμε: ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν μπορεί να είναι ένας εταίρος του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, είναι ο αντικειμενικός σύμμαχος των τζιχαντιστών», είπε.

ΟΗΕ: Αιχμάλωτοι 42 κυανόκρανοι

Τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 43 κυανόκρανοι του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν κρατούνται αιχμάλωτοι από ένοπλη οργάνωση στη Συρία. Ο ΟΗΕ τόνισε ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Οι κυανόκρανοι της UNDOF, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, αιχμαλωτίστηκαν από αντάρτες που μάχονται τον συριακό στρατό.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ ανέφερε: «Σε μία περίοδο έντονων συγκρούσεων που ξεκίνησε χθες ανάμεσα σε ένοπλα στοιχεία και τις Συριακές Αραβικές Ένοπλες Δυνάμεις, στο σημείο διαχωρισμού στα Υψίπεδα του Γκολάν, 43 μέλη της Δύναμης Παρατηρητών Αποδέσμευσης στο Γκολάν (UNDOF) αιχμαλωτίστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ένοπλη οργάνωση κοντά στο Αλ Κουναϊτιράχ».