Από αστυνομικές δυνάμεις, αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιαδήποτε εκδήλωση μνήμης της σημερινής 20ης επετείου της στρατιωτικής καταστολής των φοιτητικών κινητοποιήσεων που προκάλεσαν το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, έχει κατακλυστεί η περίφημη πλατεία Τιεναμέν της Κίνας. Οι επισκέπτες της πλατείας στο κέντρο του Πεκίνου περνάνε απαραίτητα από έλεγχο, ενώ τα ξένα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι διώχνονται. Ο αριθμός των ένστολων αστυνομικών ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και τους πολυάριθμους τουρίστες.

Ads

Κανένα ίχνος διαμαρτυρίας δεν διακρίνεται. Πέρα από την ισχυρή αστυνομική παρουσία και το κυβερνητικό μπλοκάρισμα ορισμένων δημοφιλών ιστοσελίδων, η ημέρα δεν διαφέρει από τις άλλες.

Η μόνη πόλη στην οποία πραγματοποιήθηκε διαδήλωση ήταν το Χονγκ Κονγκ, λόγω του διαφορετικού νομικού του καθεστώτος που ισχύει στην εν λόγω πόλη. Πάνω από 150.00 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο “Victoria Park”, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τα θύματα της 4ης Ιουνίου.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά τα τελευταία χρόνια να εξαλείψει την ανάμνηση των τεράστιων φοιτητικών κινητοποιήσεων που τράνταξαν το κομουνιστικό κόμμα και καθήλωσαν ολόκληρο τον κόσμο επί εβδομάδες.

Ads

Αξιωματούχος της κυβέρνησης, μάλιστα, δήλωσε σήμερα , Πέμπτη, ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε τις κινεζικές αρχές να δημοσιεύσουν τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων του Ιουνίου του 1989, στην πλατεία Τιενανμέν. «Το κόμμα και η κυβέρνηση έχουν ήδη καταλήξει σε συμπέρασμα για το σχετικό θέμα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το κόμμα και η κυβέρνηση έχουν τοποθετήσει την Κίνα στο σωστό μονοπάτι του σοσιαλισμού, το οποίο εξυπηρετεί τα ουσιαστικά συμφέροντα του κινεζικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας στους δημοσιογράφους.

Η κα. Κλίντον, σε δήλωσή της την περασμένη Τετάρτη, κάλεσε παράλληλα την Κίνα να απελευθερώσει τους συλληφθέντες που μετείχαν στις διαδηλώσεις του 1989, οι οποίοι κρατούνται ακόμα, και να σταματήσει να παρενοχλεί τους συγγενείς τους που έχουν συγκροτήσει την ομάδα Μητέρες της Τιενανμέν.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Ma Ying-jeou, ο οποίος διατηρεί στενότερους δεσμούς με την Κίνα εξαιτίας των εμπορικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το γεγονός. «Η οδυνηρή αυτή περίοδος της Ιστορίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με κουράγιο και δεν πρέπει να σκεπαστεί σκοπίμως», υποστήριξε σε μια ασυνήθιστα ισχυρή δήλωση.

Οι παρατηρήσεις τους έρχονται να αντιμετωπίσουν και την επιβληθείσα σιωπή στην κινεζική κοινή γνώμη. Στις κινεζικές εφημερίδες της Πέμπτης δεν υπήρξε καμία αναφορά στη σημασία της ημέρας. Η κυβερνητική μαζικής κυκλοφορίας China Daily είχε ως πρωτοσέλιδό της την «αύξηση των θέσεων εργασίας, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας»!

Η πρόσβαση σε σελίδες όπως το Twitter ήταν αδύνατη, όπως και σε αρκετές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες. Ορισμένοι χρήστες προσπάθησαν να αποφύγουν τη λογοκρισία αναφερόμενοι στην 4η Ιουνίου ως 35η Μαΐου. Άλλοι πρότειναν να ντυθούν όλοι στα λευκά, το παραδοσιακό χρώμα πένθους της Κίνας, για μια σιωπηλή διαμαρτυρία.

Μία ανακοίνωση της κυβέρνησης σχετικά με την αναζήτηση πιθανών ταραχοποιών, κυκλοφόρησε κατά λάθος, προφανώς, στο ίντερνετ, και αποσύρθηκε αμέσως μόλις μαθεύτηκε η κυκλοφορία της.

Παράλληλα, ανακοίνωση της ομάδας Υποστηρικτές των Κινεζικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που κυκλοφόρησε σήμερα αναφέρει ότι 65 ακτιβιστές σε 9 επαρχίες έχουν υποστεί παρενόχληση από τις αρχές προκειμένου να μην συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις μνήμης. Οι δέκα κρατούνται από την αστυνομία από τα τέλη Μαΐου και περίπου 12 ακόμα, κυρίως από το Πεκίνο, βρίσκονται είτε υπό επίβλεψη είτε έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: New York Times

Φωτογραφία: New York Times