Το βράδυ της Τετάρης (πρωί Πέμπτης, ώρα Ελλάδας)  αναμένεται η ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το νομοσχέδιο αναστολής του ανώτατου ορίου χρέους, το οποίο προέκυψε μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Ads

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να τεθούν οι όροι με τους οποίους η κυβέρνηση θα αποτρέψει την χρεοκοπία.

Το τελικό νομοσχέδιο για το οποίο συμφώνησαν ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι βρίσκει «εχθρούς» τόσο στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών όσο και στο κόμμα των Δημοκρατικών, κυρίως, από κάποιους προοδευτικούς αντιπροσώπους. 

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Μακάρθι χρειάζεται την ψήφο τουλάχιστον 222 Ρεπουμπλικάνων της Βουλής. Επιπλέον, χρειάζεται έως και 107 ψήφους των Δημοκρατικών. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένουν ότι η συμφωνία θα λάβει την πλειοψηφία των μελών τους.

Ads

Από την πλευρά των Δημοκρατικών, τα προοδευτικά μέλη του Κογκρέσου είναι απογοητευμένα που η συμφωνία επιβάλλει νέες απαιτήσεις εργασίας για ορισμένα ομοσπονδιακά προγράμματα και δυσαρεστημένα που ο Μπάιντεν χρειάστηκε να διαπραγματευτεί με τον Μακάρθι για το ανώτατο όριο χρέους, δηλαδή το νομικό όριο για το πόσο μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση. 

Αντίθετα, η κεντρώα διακομματική ομάδα Problem Solvers Caucus υποστήριξε τη νομοθεσία με δηλώσεις της, το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 64 ψήφους.

Ο Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι «Είναι η πιο συντηρητική συμφωνία που είχαμε ποτέ», αισιοδοξώντας ότι θα εξασφαλίσει μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικανικών ψήφων.

Σημειώνεται ότι εάν το νομοσχέδιο περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσαρλς Σούμερ δήλωσε ότι οι νομοθέτες μπορεί να χρειαστεί να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να περάσει η νομοθεσία πριν από τη Δευτέρα 5 Ιουνίου, ημερομηνία που έχει τεθεί ως απαραβίαστο όριο για την επίτευξη της συμφωνίας, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον σε θέση να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (31/5) στο βήμα της Γερουσίας, ο Σούμερ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε άσκοπη καθυστέρηση θα ήταν επικίνδυνη».