Στις προεκλογικές εκστρατείες, οι υποψήφιοι συχνά μπαίνουν στον πειρασμό να εξωραΐσουν το βιογραφικό τους. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Σάντος, 34 ετών, που εξελέγη στο Κογκρέσο στις 8 Νοεμβρίου στην τρίτη περιφέρεια της Νέας Υόρκης, πέτυχε νέο ρεκόρ. Διπλώματα, καριέρα, οικογένεια, περιουσία, όλα ήταν ψεύτικα.

Ads

Γιος Βραζιλιάνων μεταναστών, γεννημένος στο Κουίνς, ο Τζορτζ Σάντος περιέγραφε τον εαυτό του ως «η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου». Τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, έπρεπε να παραδεχτεί μια σειρά από «αμαρτίες εξωραϊσμού». Αυτός που παρουσιάστηκε ως Εβραίος, εγγονός Ουκρανών προσφύγων που είχαν ξεφύγει από τον ναζισμό, ομοφυλόφιλος, πτυχιούχος πανεπιστημίου, λαμπρός χρηματοδότης, παραδέχτηκε ότι ήταν «καθαρά Καθολικός», ακόμα κι αν ένιωθε «λίγο Εβραίος» («εβραίος -ish») από τη μητρική του πλευρά.

Και όχι, δεν εργάστηκε ούτε στην Goldman Sachs ούτε στη Citigroup, αλλά σε μια επενδυτική εταιρεία σε επιχειρηματικές σχέσεις και με τις δύο εταιρείες. «Διάλεξα τα λόγια μου άσχημα», είπε μετανιωμένος σε συνέντευξή του στη New York Post. «Δεν είμαι εγκληματίας. Ο καθένας φουσκώνει το βιογραφικό του».

Ο Τζορτζ Σάντος δεν έχει δεκατρία ακίνητα: δεν έχει κανένα και μένει ακόμα με την αδερφή του, γράφει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η Le Monde. Το κολέγιο Baruch στη Νέα Υόρκη, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι πήγε, δεν βρήκε ίχνη της σχολικής του εκπαίδευσης. Από την άλλη, οι New York Times, που του αφιέρωσαν λεπτομερή έρευνα, ξέθαψαν προβλήματα με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη για ιστορικό πλαστών επιταγών.

Ads

Ο Τζορτζ Σάντος είπε ότι είχε κάνει περιουσία στη Wall Street το 2012, στην πραγματικότητα εργαζόταν σε ένα τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας Dish. Για πέντε χρόνια ήταν παντρεμένος με γυναίκα, μέχρι την ανακοίνωση της πρώτης του υποψηφιότητας το 2020. Στοιχείο σίγουρα προσωπικό αλλά που δεν είχε αναφέρει ποτέ. «Είμαι εντελώς γκέι», επέμεινε στη New York Post. «Οι άνθρωποι αλλάζουν. Είμαι από τους ανθρώπους που αλλάζουν».

Απαιτήσεις για παραίτηση

Ο Τζορτζ Σάντος είπε ακόμα ότι είχε αφιερώσει την περιουσία του σε καλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης των ζώων. Η οργάνωση του, το Friends for Pet, υπάρχει, σημείωσαν οι New York Times, αλλά δεν έχει εγγραφεί στο μητρώο των ΜΚΟ που επωφελούνται από φορολογικές εκπτώσεις.

Πώς κατάφερε να γλιστρήσει από το εκλογικό επιτελείο των Δημοκρατικών (που ερευνούν το βιογραφικό των αντιπάλων) για να κερδίσει τη βουλευτική έδρα σε αυτή την ιστορικά δημοκρατική εκλογική περιφέρεια;

Πώς πήρε τα 700.000 δολάρια (659.000 ευρώ) που αφιέρωσε προσωπικά για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του; Κάποιοι θα ήθελαν να τον εμποδίσουν να ορκιστεί στις 3 Ιανουαρίου, ημερομηνία εγκατάστασης του νέου Κογκρέσου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είπε ψέματα για τα μόνα στοιχεία –ηλικία και εθνικότητα– που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόλυσή του, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Αρκετοί Δημοκρατικοί κάλεσαν τους Ρεπουμπλικάνους να εκδιώξουν τον απατεώνα εάν δεν παραιτηθεί. Ο ηγέτης τους στο Κογκρέσο, Κέβιν Μακάρθυ, δεν βιάστηκε να απαντήσει, καθώς χρειαζόταν ψήφους για να εκλεγεί στη θέση του προέδρου, στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Τζόρτζ Σάντος δεν θεωρεί τον εαυτό του αποκλεισμένο, αντιθέτως: «Έκανα εκστρατεία μιλώντας για τα προβλήματα του κόσμου, όχι για το βιογραφικό μου, υπερασπίστηκε τον εαυτό του. Σκοπεύω να κρατήσω τις υποσχέσεις μου. Θα είμαι καλός».

Την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου, η Ανν Ντόνελυ, εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για τις «απλά εκπληκτικές εφευρέσεις» του εκλεγμένου αξιωματούχου, καταλήγει η Le Monde.