Τις καλύτερες παραδόσεις του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος πραγματώνουν οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα που εξαπλώνονται ραγδαία στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, με τις αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν το ανερχόμενο κίνημα.

Ads

Tο βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία διάλυσε  διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Νωρίτερα, δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν στο πανεπιστήμιο Γέιλ, ενώ το Κολούμπια ανέστειλε τα δια ζώσης μαθήματα.

Στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, και σε άλλες ανώτατες σχολές της χώρας έχουν στηθεί πρόχειροι καταυλισμοί φοιτητών που διαμαρτύρονται για την σφαγή στη Γάζα, αλλά και την κρατική καταστολή εναντίον τους.

Ads

Οι φοιτητές απαιτούν επίσης να γνωστοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις και οι δωρεές στα ανώτατα ιδρύματα από κατασκευαστές όπλων και εταιρείες που αποκομίζουν κέρδη από την ισραηλινή κατοχή.

Ο Ρόμπερτ Κραφτ, μεγάλος δωρητής του πανεπιστημίου, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την ελλιπή προστασία που παρέχει το Κολούμπια στους Εβραίους φοιτητές».

Ο εβραϊκής καταγωγής Κραφτ που έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο πανεπιστήμιο, απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση αναφέροντας πως «δεν νιώθω άνετα να στηρίζω το πανεπιστήμιο μέχρι να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».

EPA/SARAH YENESEL

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Κυριακή ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα.

“Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων”, κατήγγειλε ο Μπάιντεν. “Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Πανεπιστήμιο Κολούμπια / Η κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα, οι συλλήψεις και οι αντιδράσεις

Το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ βρέθηκε στο παγκόσμιο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης κλήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια και συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές.

Σε χθεσινή ανακοίνωση, το πανεπιστήμιο Κολούμπια γνωστοποίησε ότι το προσεχές διάστημα όλα τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ενώ η πρύτανης του ιδρύματος Μινούς Σαφίκ έκανε λόγο για περιστατικά εκφοβιστικής και παρενοχλητικής συμπεριφοράς, σημειώνοντας επίσης ότι «τις εντάσεις στην πανεπιστημιούπολη τις εκμεταλλεύτηκαν και τις ενίσχυσαν άτομα άσχετα με το Κολούμπια που ήρθαν για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα».

Καθηγητές του πανεπιστημίου, ωστόσο, διαφώνησαν για τον χειρισμό της διαμαρτυρίας εκ μέρους της διοίκησης του ιδρύματος και για την κλήση της αστυνομίας.

Το Ινστιτούτο Νάιτ Πρώτης Τροποποίησης του Κολούμπια, που ασχολείται με θέματα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης σε ανακοίνωσή του ζήτησε μια «επείγουσα διόρθωση πορείας» και παρέθεσε πανεπιστημιακούς κανόνες για να υποστηρίξει ότι εξωτερικές αρχές όπως η αστυνομία θα πρέπει να εμπλέκονται μόνο όταν υπάρχει «σαφής και παρών κίνδυνος για πρόσωπα, περιουσίες ή την ουσιαστική λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του πανεπιστημίου».

«Δεν είναι προφανές για εμάς πώς ο καταυλισμός των φοιτητών και οι διαμαρτυρίες αποτελούσαν τέτοιο κίνδυνο, ακόμη κι αν δεν ήταν εξουσιοδοτημένες», τονίζει η ανακοίνωση.

Τις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια σχολίασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι καταδικάζει τις αντισημιτικές διαδηλώσεις, καθώς και όσους δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους.

Τα γεγονότα στη Γάζα όμως δεν έχουν προκαλέσει μόνο τις διαμαρτυρίες των φοιτητών στις ΗΠΑ, αλλά και πολυπληθείς διαδηλώσεις σε πολλές αμερικάνικες πόλεις.

Πρόσφατα, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα, περιόρισαν την πρόσβαση σε αεροδρόμια, όπως το Ο’χέιρ του Σικάγο και το Τακόμα του Σιάτλ, καθώς και τις εμβληματικές γέφυρες του Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο και του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε επίσης: New York Times προς δημοσιογράφους / Αποφύγετε τους όρους «γενοκτονία», «εθνοκάθαρση» και «κατεχόμενα» στην κάλυψη του πολέμου στη Γάζα