Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά τις συλλήψεις περισσότερων από 100 φοιτητών επειδή αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν έναν χώρο στην Πανεπιστημιούπολη που είχε καταληφθεί ως διαμαρτυρία στις αδιάκοπες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Nemat Minouche Shafik ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς την κοινότητα, ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν από απόσταση για να «αποκλιμακωθεί το μένος και να δοθεί σε όλους μας η ευκαιρία να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα».

H Shafik δήλωσε επίσης ότι «μια ομάδα εργασίας από πρυτάνεις, διοικητικούς υπαλλήλους του πανεπιστημίου και μέλη ΔΕΠ θα προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση» τις επόμενες ημέρες.

«Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση των συζητήσεων με τους φοιτητές που διαμαρτύρονται και τον προσδιορισμό των ενεργειών που μπορούμε να αναλάβουμε ως κοινότητα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε ειρηνικά το εξάμηνο και να επιστρέψουμε σε μια σχέση σεβασμού μεταξύ μας», είπε.

Ads

Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις στις Πανεπιστημιουπόλεις είναι συχνές τους τελευταίους μήνες, μετά την επίθεση της Χαμάς και τις αδιάκοπες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 30 χιλιάδες Παλαιστίνιους.

Στο Κολούμπια, η ένταση κλιμακώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι φοιτητές έστησαν μια «κατασκήνωση αλληλεγγύης στη Γάζα», μέσα στην πανεπιστημιούπολη, έτσι ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις του Ισραήλ και τη «συνεχιζόμενη οικονομική επένδυση του Κολούμπια σε εταιρείες που επωφελούνται από το ισραηλινό απαρτχάιντ, τη γενοκτονία και την κατοχή στην Παλαιστίνη».

Την περασμένη Πέμπτη, το πανεπιστήμιο κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να εκκενώσει τον χώρο. Η Shafik υποστήριξε ότι αυτό έγινε αφού το πανεπιστήμιο προειδοποίησε τους διαδηλωτές ότι θα τους έθετε σε διαθεσιμότητα αν δεν διέλυαν την κινητοποίηση. «Τα άτομα που δημιούργησαν τον καταυλισμό παραβίασαν έναν μακρύ κατάλογο κανόνων και πολιτικών», είπε.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και την Isra Hirsi, κόρη της βουλεύτριας των Δημοκρατικών στη Μινεσότα Ilhan Omar.

Η αστυνομία δήλωσε ότι συνολικά  108 άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Hirsi, κατηγορήθηκαν για καταπάτηση-παράνομη είσοδο. Μετά τις συλλήψεις ωστόσο, οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές αναδιοργανώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη.

Αυτό συνέβη αφού την περασμένη Τετάρτη ο Shafik δέχθηκε πυρά από τους Ρεπουμπλικάνους σε ακρόαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Η Shafik πήρε σαφή θέση κατά του αντισημιτισμού κατά τη διάρκεια της ακρόασης, λέγοντας ότι είναι «δεσμευμένη να κάνω ό,τι μπορώ για να τον αντιμετωπίσω άμεσα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Shafik και άλλοι αξιωματούχοι του Κολούμπια δήλωσαν ότι ορισμένοι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν αντισημιτικές εκφράσεις.

Εν τω μεταξύ, ένας ραβίνος που συνδέεται με το πανεπιστήμιο κάλεσε τους Εβραίους φοιτητές να εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη λόγω της αύξησης του «ακραίου αντισημιτισμού και της αναρχίας», αφού ανέφερε ότι οι Εβραίοι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον αντισημιτισμό απειλήθηκαν με «ρητορική μίσους» και «εκκλήσεις σε βία».

Οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου και η απάντηση των φοιτητών

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Άντριου Μπέιτς, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις σε βία και φυσικό εκφοβισμό με στόχο τους Εβραίους φοιτητές και την εβραϊκή κοινότητα είναι κατάφωρα αντισημιτικές, ασυνείδητες και επικίνδυνες – δεν έχουν καμία απολύτως θέση σε καμία πανεπιστημιούπολη ή οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τζο Μπάιντεν.

Οι φοιτητές του Κολούμπια που διαδηλώνουν πάντως εξέδωσαν ανακοίνωση απαντώντας στον Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν να ζητούν ειρηνικά την «απομάκρυνση από τη γενοκτονία» και ότι είναι «απογοητευμένοι από τους περισπασμούς των μέσων ενημέρωσης που εστιάζουν σε εμπρηστικά άτομα που δεν μας εκπροσωπούν», επισημαίνοντας πως «Έχουμε θέσει συνειδητά τους εαυτούς μας σε κίνδυνο, επειδή δεν μπορούμε πλέον να είμαστε συνένοχοι στο Κολούμπια που διοχετεύει τα δίδακτρα και τις επιχορηγήσεις μας σε εταιρείες που κερδίζουν από τον θάνατο».

«Έχουμε τρομοκρατηθεί κάθε μέρα, βλέποντας παιδιά να κλαίνε πάνω από τα σώματα των σκοτωμένων γονιών τους, οικογένειες χωρίς φαγητό για να φάνε και γιατρούς να χειρουργούν χωρίς αναισθησία. Το πανεπιστήμιό μας είναι συνένοχο σε αυτή τη βία και γι’ αυτό διαμαρτυρόμαστε», υπογραμμίζουν.

«Απορρίπτουμε σθεναρά κάθε μορφή μίσους ή φανατισμού και επαγρυπνούμε απέναντι σε μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σφυρηλατείται μεταξύ φοιτητών – Παλαιστινίων, μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, μαύρων και φιλοπαλαιστινίων συμφοιτητών και συναδέλφων που εκπροσωπούν την πλήρη ποικιλομορφία της χώρας μας», τονίζουν επίσης.