Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδουν οι ΗΠΑ τον βομβαρδισμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, τον περασμένο Νοέμβριο, μη αποδεχόμενες τις κατηγορίες περί εγκλήματος πολέμου.

Ads

Η έρευνα που διεξήχθη από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αεροπορικός βομβαρδισμός που στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπων οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων δεν τήρησαν τους κανόνες εμπλοκής και τη νομοθεσία περί ένοπλων συγκρούσεων.

«Δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι αυτές οι παραλείψεις ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου», δήλωσε ωστόσο ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την έκθεση των ενόπλων δυνάμεων έχουν δοθεί αποζημιώσεις σε περισσότερους από 170 ανθρώπους και οικογένειες θυμάτων ενώ εγκρίθηκε ένα κονδύλι ύψους 5,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξαναχτιστεί το νοσοκομείο.

Ads

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο παρελθόν εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο το πλήγμα αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας.