Τουλάχιστον 62 άτομα πέθαναν από το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ και τους πάρα πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς στην Ιαπωνία, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 300, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των αρχών.

Ads

Στη Σούζου, μια πόλη με λίγο περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά, το 90% των σπιτιών έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μασουχίρο Ιζουμίγια.

Την ίδια στιγμή περίπου 120 άνθρωποι περιμένουν την διάσωσης όπως τόνισε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ομάδες έκτακτης ανάγκης διάσωσης από τις δυνάμεις αυτοάμυνας, την αστυνομία και την πυροσβεστική στην περιοχή και κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει ζωές και να διασώσει θύματα και επιζώντες, αλλά εμείς έχουν λάβει αναφορές ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να διασωθούν κάτω από τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει».

Ads

Το σύστημα με το οποίο η Ιαπωνία καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις έδειξε στον σεισμό της Δευτέρας ότι η γη μετακινήθηκε έως και 1,30 μέτρα προς τα δυτικά.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες παρακολουθούν επίσης την Ιαπωνία από το διάστημα, συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν πριν και μετά τον σεισμό.

Το έδαφος κινήθηκε περισσότερο στη δυτική πλευρά της χερσονήσου Νότο. Ο πυθμένας του ωκεανού μετατοπίστηκε από την ακτή εκεί, δημιουργώντας κύματα τσουνάμι ύψους περίπου 80 εκατοστών.