Τουλάχιστον 30 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7,6 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Ιαπωνία τη Δευτέρα (1/1).

Ads

Ο σεισμός προκάλεσε μικρό τσουνάμι στις ακτές κι ανάγκασε πολλούς κατοίκους να σπεύσουν να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο.

Τα κύματα ωστόσο ευτυχώς δεν είχαν μεγάλο ύψος, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την JMA. Μετρήθηκε πως έφθασαν το 1,2 μέτρο στον λιμένα Ουατζίμα, στη χερσόνησο Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Η Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από τη Δευτέρα στις 16:00 μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Ads

Περισσότερα από 30.000 νοικοκυριά, επίσης δεν είχαν ακόμη ρεύμα το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με τοπικό πάροχο, μετά από τις ζημιές που υπέστη το ηλεκτροδοτικό σύστημα από τον ισχυρό σεισμό.

 


Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κισίντα, περίπου 1.000 μέλη του στρατού της Ιαπωνίας, πάνω από 2.000 πυροσβέστες και περίπου 630 αστυνομικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Οι εικόνες δείχνουν σπίτια να έχουν καταστροφή, δρόμους να έχουν ανοίξει στα δύο, ενώ εκδηλώθηκαν φωτιές σε κτίρια, οι οποίες προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα σταλούν επίσης είδη πρώτης ανάγκης, όπως πόσιμο νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης το συντομότερο.

 

Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός», θυμίζοντας πως Ουάσιγκτον και Τόκιο είναι «στενοί σύμμαχοι».

«Αλληλεγγύη στην Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να υπερβεί τις συνέπειες ισχυρών σεισμών. Μοιραζόμαστε την τεράστια οδύνη των οικογενειών των θυμάτων», ανέφερε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως το Παρίσι επίσης προτίθεται να βοηθήσει.

Εικόνες από την ιαπωνική τηλεόραση δείχνουν ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους να στέκονται μέσα στο κρύο, κάποιους κουκουλωμένους με χοντρές κουβέρτες, άλλους με παιδιά στην αγκαλιά.