Δυο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ελλείψει επιχειρημάτων και υποσχέσεων επιτίθενται στην αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή τους Κεμαλιστές του CHP, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που διαθέτει 142 έδρες στις 600 του Κοινοβουλίου. 

Ads

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, που κινδυνεύει να χάσει στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την αποτυχία:

  • Οι εκλογικές λίστες είναι ήδη «πειραγμένες». Ανύπαρκτοι ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί σε αυτές, ιδίως στις περιφέρειες όπου το κυβερνόν κόμμα είχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές. Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι έχουν διαγραφεί από τις λίστες των εκλογικών κέντρων όπου η αντιπολίτευση είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), η επίσημη αρχή διοργάνωσης των εκλογών, αρνήθηκε κάθε καταγγελία των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Η θητεία των μελών του Συμβουλίου παρατάθηκε πρόσφατα με προεδρικό διάταγμα για ένα χρόνο.
  • Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για άλλη μια φορά, όπως ακριβώς και στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, να ανακοινώσει την νίκη των υποψηφίων της πριν το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων.
  • Πολιτικά, ο Ερντογάν επιδιώκει να επικεντρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στον φόβο της διαίρεσης και της τρομοκρατίας, δηλαδή με δυο λόγια στο κουρδικό πρόβλημα. Αυτό είχε κάνει αμέσως μετά την πρώτη του εκλογική ήττα στις 7 Ιουνίου του 2015 με μια κάποια επιτυχία. Ο Πρόεδρος δεν θέλει καθόλου να γίνεται λόγος για την οικονομία που βρίσκεται σε κρίση.
  • Η απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να αποσύρει τους δυο χιλιάδες στρατιώτες του από την Συρία, ενθάρρυνε τον Ερντογάν καθώς πιστεύει ότι μπορεί στο εξής να καταλάβει στρατιωτικά την βόρεια και ανατολική Συρία, που αυτή την στιγμή ελέγχεται από τους Κούρδους. Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κατάφερε να πάρει την υποστήριξη του Πούτιν, του πιο δυνατού διεθνούς παράγοντα στην Συρία. Ο Ερντογάν προσπάθησε να επωφεληθεί από τον ανταγωνισμό των Ρώσων και των Αμερικάνων, όμως πλέον το πάνω χέρι έχουν πάρει ο Πούτιν και ο Άσαντ. Στο εξής, μια νίκη επί των Κούρδων πριν την 31η Μαρτίου δεν είναι ένα από τα χαρτιά στο χέρι του Ερντογάν. 
  • Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας ήταν η απόφαση του HDP, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (Κούρδοι και Αριστεροί, με 65 έδρες στην Βουλή), να μην παρουσιάσει υποψηφίους σε τρεις μεγάλες πόλεις: Στην Κωνσταντινούπολη, στην Σμύρνη και στα Άδανα. Το HDP, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πιθανώς να μην παρουσιάσει υποψηφίους σε ακόμη τέσσερις μεγάλες πόλεις: στην Άγκυρα, στην Μερσίνη, στο Γκαζιαντέπ και στην Σανλιούρφα. Αυτό σημαίνει ότι οι Κούρδοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν υποψηφίους που αντιτίθενται στους υποψηφίους της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά ΜΜΕ οργισμένα επιτέθηκαν στο CHP: «Στηρίζετε τους τρομοκράτες!», «Το CHP συμμάχησε με το PKK!», «Η διαβολική συμμαχία!», ήταν κάποιοι από τους τίτλους εφημερίδων του Ερντογάν.

Η κουρδοφοβία είναι ορατή με γυμνό μάτι στις ειδήσεις και στα άρθρα. Η κυβέρνηση αισθάνεται τον κίνδυνο να χάσει σε συγκεκριμένες μεγάλες πόλεις και ο Ερντογάν δεν είναι καθόλου χαρούμενος βλέποντας Τούρκους, σοσιαλδημοκράτες και Κεμαλιστές να συμμαχούν με τους Κούρδους. Θέλει να απομονώσει τους Κούρδους καθώς αυτοί διευρύνουν το πεδίο εκλογικής τους δράσης.

Όμως μένει ακόμη ένα ερώτημα πολύ δύσκολο να απαντηθεί: Είναι πια πραγματικά δυνατό να διοργανωθούν ελεύθερες εκλογές στην Τουρκία;

Ads

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.

[Μετάφραση: Νίκος Μίχος]