Σε βαθιά δίνη δείχνει να «βυθίζεται» η ευρωπαϊκή οικονομία με φόντο την ενεργειακή κρίση που προκαλείται μετά την απόφαση της Gazprom να «κλείσει την στρόφιγγα» του φυσικού αερίου.

Ads

‘Ηδη η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο καταγράφηκε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, σπάζοντας το φράγμα των 0,99 δολαρίων. Την ίδια στιγμή, η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), σημείωσε άνοδο 25% σε ημερήσια βάση φτάνοντας τα 265 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

‘Ολα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει νευρική κρίση στις Βρυξέλλες, καθώς διαφαίνονται πλέον και εσωτερικές αντιπαραθέσεις για τον χειρισμό του ζητήματος, με πιο χαρακτηριστική τις αιχμές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

Ads

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, το οποίο επισημαίνει πως φαίνεται «σχεδόν αναπόφευκτο» το ρεύμα με δελτίο για φέτος το χειμώνα στην Ευρώπη.

Ο αρθρογράφος τονίζει ότι μπορεί Γερμανοί αξιωματούχοι να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επιμένοντας πως ο εφοδιασμός δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο ο Κλάους Μούλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% γεμάτες (σ.σ. σήμερα στο 85%), το καύσιμο επαρκεί μόνο για 2-2,5 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για πιθανές ελλείψεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, με το ενδεχόμενο αυτό να καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί, ενώ ήδη εξετάζονται διάφορα μέτρα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, το Bloomberg, λόγω των νέων προκλήσεων, μπορεί ακόμη και η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία να δοκιμαστεί.

Ήδη άλλωστε έχουν εμφανιστεί «μαύρα» σύννεφα: πληθωρισμός, εκτόξευση τιμών στην ενέργεια, κλείσιμο βιομηχανιών και πτώση του ευρώ, κι ενώ το ίδιο μέσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει να παρέμβουν για να μειώσουν την κατανάλωση.

Ασία και Ευρώπη, πάντως, ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί στις ευρωπαϊκές αποθήκες προς το τέλος του χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.