Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση θα διαρκέσει ακόμα χρόνια, διατύπωσε ο οικονομολόγος, βραβευμένος με το Νόμπελ Οικονομίας το 2000, Τζέϊμς Χάκμαν, σημειώνοντας πως η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη για τα κράτη της Ε.Ε. που έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους και δεν καθορίζουν πλέον την δική τους νομισματική πολιτική.

Ads

Ο κ. Χάκμαν εφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αν διέθετε ακόμη την δραχμή θα μπορούσε να την υποτιμήσει, να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να αυξήσει τις εξαγωγές της. Οι δηλώσεις του Χάκμαν έγιναν στο ΡΙΚ στο περιθώριο συνεδρίου στην Πάφο με θέμα την ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους και τα δημογραφικά στοιχεία ανά περιοχή.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, διέβλεψε ότι η κρίση θα συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια και ο βασικός λόγος, όπως είπε, είναι επειδή όλα τα κράτη έχουν ξοδέψει τεράστια κονδύλια για αναθέρμανση της οικονομίας διευρύνοντας ωστόσο το έλλειμμα τους και τώρα βρίσκονται μπροστά σε αυτό το πρόβλημα. Ιδιαίτερα για την Ε.Ε. και τις χώρες της ευρωζώνης η κατάσταση, είπε, είναι πολύ πιο δύσκολη για τα κράτη με οικονομικά προβλήματα που έχουν χάσει την ανεξαρτησία τους και δεν καθορίζουν πλέον την δική τους νομισματική πολιτική.

Σχολιάζοντας τη βράβευση με το φετινό βραβείο Νόμπελ του Κύπριου καθηγητή, Χριστόφορου Πισσαρίδη, δήλωσε ότι κέρδισε επάξια το βραβείο και πως θα έπρεπε να είχε λάβει την διάκριση αυτή πολλά χρόνια προηγουμένως.

Λ. Σμάγκι: «Η κρίση θα διαρκέσει χρόνια»

Ads

Και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε χθες πως η παγκόσμια οικονομική κρίση θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη διεθνή ανάπτυξη για χρόνια, όμως οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν όπως αναμενόταν.

Σε ομιλία του στη Ρώμη, ο Σμάγκι τόνισε πως η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους πρέπει να είναι ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής και ήταν ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί οικονομική ανάπτυξη μακροχρόνια. Τόνισε πως οι αγορές είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΚΤ και αυτό επέτρεψε στη τράπεζα να απαντήσει στην οικονομική κρίση με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο.

«Πρέπει να είσαι πολύ αυστηρός σε ομαλούς καιρούς για να είσαι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε περίοδο κρίση» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ παρά κάποιες αβεβαιότητες και πως οι προοπτικές για σταθερότητα των τιμών ήταν ισορροπημένες χωρίς κίνδυνο πληθωρισμού ή αποπληθωρισμού.

Ακόμη ο Σμάγκι απέρριψε τα όσα λέγονται για «νομισματικό πόλεμο» μεταξύ των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων, λέγοντας πως οι αρμόδιοι από διάφορες χώρες συνεργάζονται ήδη πάνω στο θέμα. Για τα επόμενα χρόνια εντόπισε ένα κίνδυνο : «Ο κίνδυνος είναι μία αυταπάτη ότι η κρίση είναι κυκλική αντί δομικής και πως δεν θα έχει επίπτωση στη δυνητική ανάπτυξη των οικονομιών μας. Ο κίνδυνος σε αυτή την περίπτωση είναι να θεωρηθεί η παραδοσιακή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ότι είναι ικανές από μόνες τους να φέρουν πίσω την ανάπτυξη σε επίπεδα που ίσχυαν πριν τη κρίση» δήλωσε. «Αυτό θα προκαλούσε νέες ανισορροπίες που θα ξέσπαγαν αργά ή γρήγορα».