Επίσημο αίτημα υπέβαλλε στην ΕΕ, για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση της Ιταλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα προσφύγων από την Τυνησία. Υπενθυμίζεται πως χθες, η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση της Ιταλίας για ανάπτυξη ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφός της.

Ads

Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 5.000 Τυνήσιοι μετανάστες έχουν φτάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούσα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες, 27 πλοιάρια με πρόσφυγες μπήκαν στα ιταλικά νερά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, αφού πρώτα κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει αφήσει «μόνη» την Ιταλία και πρότεινε την ανάπτυξη ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφος της Τυνησίας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του υπέβαλε επίσημο αίτημα για οικονομική ενίσχυση 100 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Ο Μαρόνι είπε, επίσης, ότι ζήτησε τη συνδρομή της Frontex, ενώ με εντολή του άλλοι 200 Ιταλοί στρατιώτες μετέβησαν στα κέντρα υποδοχής, όπου έχουν μεταφερθεί οι Τυνήσιοι μετανάστες. Παράλληλα, ο δήμαρχος της Λαμπεντούσα κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ads

Σύμφωνα με το BBC, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στον οποίο τόνισε ότι πρόκειται για «ένα κρίσιμο θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το αίτημα της Ιταλίας για χρηματοδότηση από την ΕΕ υποβλήθηκε λίγες ώρες μετά τη δήλωση επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ότι η ΕΕ θα αποδεσμεύσει άμεσα 17 εκατ. ευρώ σε βοήθεια προς την Τυνησία, ενώ μέχρι το 2013 θα παράσχει συνολικά στη χώρα το ποσό των 258 εκατ. ευρώ.