Ads

Συνεχίζεται η διαμάχη για το κύμα προσφύγων, κυρίως από την Τυνησία, προς την Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση της Ιταλίας για ανάπτυξη ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας στο έδαφός της.

Από την πλευρά της, «η Ευρώπη δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα» καταγγέλλει η Ιταλία, ζητώντας παρέμβαση της ΕΕ για το θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, δηλώνει ότι προσέφερε στη Ρώμη τη βοήθειά της, την οποία η Ιταλία «δεν δέχθηκε», κάτι που το γραφείο του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών αρνείται.

Ads

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, περίπου 4.000 Τυνήσιοι πρόσφυγες έχουν φτάσει στο νησί Λαμπεντούζα.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον ανακοίνωσε τη Δευτέρα από την Τύνιδα πως η Τυνησία διοργανώνει το Μάρτιο διεθνή διάσκεψη, με αντικείμενο τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η Κ. Άστον σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εκχώρηση στην Τυνησία του λεγόμενου «προωθημένου καθεστώτος» με την ΕΕ. Πρόσθεσε ότι ελπίζει η συνθήκη να είναι έτοιμη προς επικύρωση από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ονομαζόμενο «προωθημένο καθεστώς» συνομιλιών κατά την επίσκεψή της στην Τυνησία, η κ. Άστον επισήμανε: «Πραγματικά έχουμε την πρόθεση να ξεκινήσουμε απ’ ευθείας ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας με τη μεταβατική κυβέρνηση».

Ακόμα, η βαρόνη Άστον ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αποδεσμεύσει άμεσα 17 εκατ. ευρώ σε βοήθεια προς τη χώρα και συνολικά θα παράσχει ως βοήθεια στην Τυνησία 258 εκατ. ευρώ ως το 2013.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Κ.Αστον συναντήθηκε με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι και με τους προέδρους των επιτροπών που έχουν αναλάβει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τις έρευνες για τις παραβιάσεις και τη διαφθορά επί καθεστώτος Μπεν Αλι.