Στην Παλαιστίνη πρόκειται να ταξιδέψει η  επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Sumar, Γιολάντα Ντίας, αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας της Ισπανίας για να υπογράψει διμερείς συμφωνίες και να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός.

Ads

Η Ντίας θα ταξιδέψει στην περιοχή μετά από πρόσκληση του Παλαιστίνιου υπουργού Εργασίας για να υπογράψει μνημόνιο σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις.  Παράλληλα, όπως η ίδια δήλωσε στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων EFE, σχεδιάζει να συναντηθεί με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να απαιτήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά και να καταγγείλει την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας στο παλαιστινιακό ζήτημα και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Υποκρισία και συνενοχή της διεθνούς κοινότητας

Στη Γάζα παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και «σκοτώνονται παιδιά κάθε μέρα» με «τη συνενοχή και τη σιωπή ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας» δηλώνει η Ντίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους όρους που έθεσε η αριστερή πλατφόρμα Sumar στην κυβερνητική συμφωνία με τον σοσιαλιστή Σάντσεθ ήταν να αναγνωρίσει η Ισπανία το παλαιστινιακό κράτος.

Ads

Όπως είχε δηλώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός στα τέλη του περασμένου έτους, η Μαδρίτη είναι έτοιμη να προχωρήσει μονομερώς σε αυτό το ιστορικό βήμα, στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι της αδρανήσουν, αναφέρει το Euractiv.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες δήλωσε ότι η Ισπανία θα «λάβει τις δικές της αποφάσεις» για την αναγνώριση ενός «παλαιστινιακού κράτους», εάν δεν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε από το Saudi Arab News τη Δευτέρα, ο Αλβάρες είπε ότι η Μαδρίτη είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα μόνη της.

«Συζητάμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν τελικά δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε συναίνεση, η Ισπανία ως κυρίαρχη χώρα, θα λάβει τις δικές της αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ισπανός υπουργός.

Ο Αλβάρες τόνισε ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία «ενός ενιαίου παλαιστινιακού κράτους, που θα ενώνει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, θα διοικείται από μία ενιαία παλαιστινιακή αρχή με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και θα συνδέεται με έναν διάδρομο και έξοδο προς τη θάλασσα».

Ο υπουργός επέμεινε ότι αυτή είναι η «πραγματική δίκαιη λύση για τον παλαιστινιακό λαό καθώς και η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Οι αντιφάσεις του Σάντσεθ για τη Χαμάς

Τον Νοέμβριο του 2023, ο Σάντσεθ ταξίδεψε μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρό, στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο για να υπογραμμίσει τη βούληση της Ισπανίας να προχωρήσει σε μονομερή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εάν η διεθνής κοινότητα δεν έπαιρνε κοινές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση υπενθυμίζει το Euractiv.

Στη Ραμάλα, ενώπιον του προέδρου της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA), Μαχμούντ Αμπάς, ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και επανέλαβε τη δέσμευση της Μαδρίτης για τη συνύπαρξη δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Τότε, κατά την επίσκεψή του στη Ράφα, ο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι «η αδιάκριτη δολοφονία αθώων πολιτών και  χιλιάδων παιδιών είναι εντελώς απαράδεκτη».

Τα λόγια του προκάλεσαν τότε μια σύντομη διπλωματική κρίση με το Ισραήλ, τη μήνη της ισπανικής δεξιάς και ακροδεξιάς, αλλά και αντιπαράθεση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, κατηγόρησε τότε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι διχάζει την Ευρώπη «χειροκροτώντας τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Πηγή: Euractiv