«Είναι πολύ εύκολο να είσαι δημαγωγός σήμερα και να βρίσκεις αποδιοπομπαίους τράγους, είτε αυτοί είναι ο Τζορτζ Σόρος είτε οι πρόσφυγες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο RT για την πρόθεση του πρώην συμβούλου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, Στιβ Μπάνον, να φτιάξει ένα ίδρυμα για τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη που θα βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου του Τζόρτζ Σόρος.

Ads

Ο Στ. Κούλογλου εξήγησε πως αντί να βρίσκει αποδιοπομπαίους τράγους, η Δύση πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ιστορικές της ευθύνες είτε για τους βομβαρδισμούς στην Μέση Ανατολή είτε για τις συνέπειες της αποικιοκρατίας στην Αφρική. Επεσήμανε επίσης ότι η πηγή των πόρων αυτού του «Κινήματος» εγείρει ερωτηματικά καθώς είναι ασαφές τίνος τους σκοπούς θα εξυπηρετεί.

Το ρεπορτάζ του RT γράφει ότι οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη κάλεσαν σε εγρήγορση απέναντι στην ακροδεξιά επέλαση που σχεδιάζει ο Μπάνον κατά της Ευρώπης και φιλοξενεί επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπουλμαν, που δηλώνει ότι η κίνηση του Μπάνον είναι μια επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, και του επικεφαλής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE), Γκί Φερχόφστατ, ο οποίος καλεί σε αποκλεισμό του Μπάνον από όλη την Ευρώπη. «Ξέρουμε τι προκάλεσε στο παρελθόν ο εφιάλτης του εθνικισμού στις χώρες μας», σχολίασε ο επικεφαλής του ALDE.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του RT:

Ads

H ιδέα του Στίβ Μπάνον να ιδρύσει μια ΜΚΟ, στα πρότυπα εκείνης του Τζόρτζ Σόρος, προκειμένου να δώσει ώθηση στα δεξιά κόμματα της Ευρώπης προκάλεσε μεγάλη αναταραχή ανάμεσα στους προοδευτικούς και αριστερούς κύκλους που έσπευσαν να κατηγορήσουν τον πρώην σύμβουλο του Τράμπ ότι σχεδιάζει μια «επίθεση στην δημοκρατία».

Η νέα ΜΚΟ του Μπάνον, που αποκαλείται «Το Κίνημα», πρόκειται να έχει την έδρα της στις Βρυξέλλες και σκοπό να συνενώσει τα δεξιά κόμματα από όλη την Ευρώπη. Ο πρώην επικεφαλής της ομάδας συμβούλων του Ντόναλντ Τράμπ αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα τα σχεδιά του που περιλαμβάνουν την προσφορά σε αυτά τα κόμματα υπηρεσιών ενός think tank, την διεξαγωγή δημοσκοπήσεων και την παροχή πολύτιμων στοιχείων από ανάλυση δεδομένων.

Επί της ουσίας, «Το Κίνημα» θα προσπαθήσει να κλυδωνίσει την επιρροή του προοδευτικού Ιδρύματος Open Society του Τζόρτζ Σόρος. Η ΜΚΟ, που ιδρύθηκε το 1984, έχει δαπανήσει περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει «προοδευτικούς» σκοπούς. Τώρα, ο Μπάνον δείχνει αποφασισμένος να αυξήσει την επιρροή της Ευρωπαϊκής δεξιάς. «Το Κίνημα» δεν έχει ακόμη ιδρυθεί, αλλά στο άκουσμά του και μόνο οι Ευρωκράτες και οι φιλοευρωπαίοι πολιτικοί ταρακουνήθηκαν και ονόμασαν την εξαγγελθείσα ΜΚΟ ένα «ακροδεξιό» εργαλείο που θα διαλύσει την Ένωση.

Ο κεντροαριστερός Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπουλμαν χαρακτήρισε την ιδέα του Μπάνον ως «μια επίθεση στην ελευθερία και στην Δημοκρατία στην Ευρώπη», ζητώντας να υπάρξει «απάντηση» στην πρωτοβουλία αυτή. Η Ρενάτα Αλτ, από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας, από την πλευρά της, περιέγραψε το σχέδιο ίδρυσης του «Κινήματος» ως μια «κατά μέτωπο επίθεση στην ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αξίες».

Ο Βέλγος φιλελεύθερος πολιτικός, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ALDE), και ευρωβουλευτής Γκί Φερχόφστατ κάλεσε σε «αποκλεισμό του Μπάνον» από την Ευρώπη συνολικά, ώστε να τον εμποδίσει να κηρύξει «μίσος». «Το ακροδεξιό όραμα του Στίβ Μπάνον και η προσπάθειά του να εισάγει την πολιτική μίσους του Τράμπ στην ήπειρό μας θα απορριφθεί από τους αξιοπρεπείς Ευρωπαίους. Ξέρουμε τι προκάλεσε στις χώρες μας στο παρελθόν ο εφιάλτης του εθνικισμού», έγραψε στο twitter ο Φερχόφστατ.

Η πηγή των πόρων του «Κινήματος» εγείρει επίσης ερωτηματικά, όπως δήλωσε στο RT ο Έλληνας δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, καθώς είναι ασαφές τίνος τα συμφέροντα θα εξυπηρετεί αυτό το «σκοτεινό κίνημα». Ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε επίσης τα δεξιά ευρωπαϊκά κόμματα περισσότερο σαν «δημαγωγικά».

«Είναι πολύ εύκολο να είσαι δημαγωγός, να βρίσκεις αποδιοπομπαίους τράγους. Είτε αυτός ο αποδιοπομπαίος τράγος είναι ο κ. Σόρος ή είναι οι πρόσφυγες», δήλωσε ο Κούλογλου.

Οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρουν το θάρρος και να αναλάβουν την «ιστορική τους ευθύνη» αντί να στρέφονται στον λαϊκισμό.

«Εάν βλέπεις τόσους πολλούς ανθρώπους να έρχονται από διαφορετικά μέρη, πρέπει να αναρωτηθείς γιατί. Και αυτοί που έρχονται, για παράδειγμα, από την Μέση Ανατολή, είναι πολιτικοί πρόσφυγες», είπε ο Κούλογλου. «Εμείς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι βομβαρδίσαν και κατέστρεψαν τις χώρες τους και τώρα αρνούνται να αναλάβουν την ιστορική και πολιτική ευθύνη. Το ίδιο και για τους φτωχούς ανθρώπους, όχι τους πρόσφυγες, αλλά τους μετανάστες από την Αφρική. Ποιος κατέστρεφε την Αφρική επί δεκαετίες και αιώνες; Οι πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, που πρέπει να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη για αυτό».