Από τις πρώτες ημέρες της «δίκης του αιώνα», όπως έχει χαρακτηριστεί η δίκη για τις επιθέσεις στο Παρίσι τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου 2015, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει η ομιλία του μόνου εν ζωή κατηγορουμένου για ενεργό συμμετοχή στις επιθέσεις, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ads

Για τις επιθέσεις που εκτέλεσε αυτός και ακόμα εννέα άτομα στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ), αφαιρώντας τη ζωή 130 ανθρώπων και τραυματίζοντας πολλές εκατοντάδες έξω από το «Στάδιο της Γαλλίας» στο προάστιο του Σαιντ-Ντενί, σε καφετέριες του ανατολικού Παρισιού και φυσικά στον συναυλιακό χώρο Bataclan, ο 32χρονος Αμπντεσλάμ είπε ότι «δεν υπήρχε τίποτα προσωπικό» και μίλησε για αντίποινα προς τη Γαλλία, για τη συμμετοχή της στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ειδομένες σαν σύνολο, οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 είναι η πιο αιματηρή τρομοκρατική πράξη στην ιστορία της Γαλλίας και η δεύτερη πιο αιματηρή στην Ευρώπη, μετά από αυτή στο μετρό της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου 2004. Όλος ο πλανήτης είχε σοκαριστεί τις ημέρες εκείνες όχι μόνο από τον τραγικό απολογισμό, αλλά και από το πώς άνθρωποι άνοιξαν μαζικά πυρ εναντίον ανυποψίαστων αμάχων.

Την περασμένη Τετάρτη λοιπόν το δικαστήριο έδωσε για πρώτη φορά το λόγο στους 14 παρευρισκόμενους κατηγορούμενους, προκειμένου εν συντομία να δώσουν τη δική τους οπτική για τα εν λόγω γεγονότα. Οι υπόλοιποι 13, εκτός του Αμπντεσλάμ, οι οποίοι κατηγορούνται ότι λειτούργησαν βοηθητικά προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επιθέσεις, αρκέστηκαν σε σύντομες φράσεις στις οποίες, με αποχρώσεις ο καθένας, επιχείρησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το αποτέλεσμα των επιθέσεων.

Ads

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, Γάλλος πολίτης και ο μόνος εν ζωή συμμετέχων στις ομάδες κρούσης εκείνο το βράδυ, πήρε το λόγο για πέντε λεπτά. Ξεκίνησε σχολιάζοντας τα λόγια μίας από τους δικαστές: «Μίλησε περί τρομοκρατίας, τζιχαντισμού, ριζοσπαστισμού. Όλοι αυτοί οι όροι δημιουργούν σύγχυση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται απλά για το αυθεντικό Ισλάμ. Και αυτοί οι τρομοκράτες, αυτοί οι ακραίοι, είναι μουσουλμάνοι».

«Χτυπήσαμε τη Γαλλία», συνέχισε. «Στραφήκαμε εναντίον πολιτών, αλλά δεν είχαμε τίποτα προσωπικό μαζί τους. Ήμασταν εναντίον της Γαλλίας και τίποτα άλλο. Διότι τα γαλλικά αεροπλάνα που βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Κράτος δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε άνδρα, γυναίκα, παιδιά, καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους».

Στο σχετικό του δημοσίευμα η εφημερίδα «Le Monde» σχολιάζει πως πρόκειται για κλασσικό στοιχείο προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους. «Θέλαμε η Γαλλία να νιώσει τον ίδιο πόνο που νιώθουμε εμείς», συμπλήρωσε ο Αμπντεσλάμ.

Αφού έκανε αναφορά στην άρνηση το 2003 του τότε Γάλλου Προέδρου Ζαν Σιράκ να υποστηρίξει τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά του Ιράκ, σε αντίθεση με τη συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο επί Φρανσουά Ολάντ, κατέληξε απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες: «Ξέρω ότι ορισμένες από τις θέσεις μου μπορούν να πληγώσουν, ειδικά τις ευαίσθητες ψυχές. Σκοπός μου δεν είναι να ξύσω πληγές, αλλά να πω την αλήθεια στους ανθρώπους. Το ελάχιστο που μπορούμε να τους δώσουμε, είναι να είμαστε ειλικρινείς. Λένε ότι είμαι προβοκάτορας αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και να μην τους πω ψέματα», κατέληξε ο Αμπντεσλάμ.

Από τους 20 κατηγορούμενους μόνο ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συμμετείχε στις ομάδες κρούσης των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015. Φέρεται να μετέφερε με το αυτοκίνητό του τους τρομοκράτες στα σημεία των χτυπημάτων και τους βοήθησε να παρασκευάσουν την εκρηκτική ύλη. Οι άλλοι 19 κατηγορούνται για έμμεση βοήθεια. Οι 13 είναι παρόντες, ενώ έξι δικάζονται ερήμην, με τις αρχές να θεωρούν ότι κρύβονται στη Συρία ή το Ιράκ. Στην ιστορική αυτή δίκη που διεξάγεται στο «Παλάτι της Δικαιοσύνης» στο κέντρο του Παρισιού, 1.800 άνθρωποι θα καταθέσουν ως πολιτικοί ενάγοντες και θα συμμετέχουν 300 δικηγόροι. Η όλη διαδικασία προβλέπεται να διαρκέσει 9 μήνες ή και περισσότερο.

Υποψίες ότι σχεδίαζαν άλλα δύο χτυπήματα το ίδιο βράδυ

Νεότερα ευρύματα των γαλλικών και των βελγικών αρχών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πιθανόν η ομάδα των τρομοκρατών να σχεδίαζε για το ίδιο βράδυ δύο ακόμα χτυπήματα, και μάλιστα το ένα εκτός Γαλλίας.

Συγκεκριμένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών στις Βρυξέλλες, τον Μάρτιο του 2016, οι αρχές βρήκαν πέντε υποφακέλους στον φάκελο «13 Νοεμβρίου 2015». Οι τρεις περιείχαν πληροφορίες για την επίθεση αυτοκτονίας στο Σαιντ Ντενί, τις καφετέριες και το Bataclan, δηλαδή για τις τρομοκρατικές ενέργειες που όντως πραγματοποιήθηκαν. Οι άλλοι δύο όμως περιείχαν στοιχεία που αφορούσαν πιθανώς σχεδιαζόμενη επίθεση στο μετρό του Παρισιού αλλά και στο αεροδρόμιο Schiphol του Αμστερντάμ.

Η αναβίωση των σκηνών των εγκλημάτων

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε στο δικαστήριο η διαδικασία περιγραφής των γεγονότων στην κάθε τους λεπτομέρεια. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις στις καφετέριες του ανατολικού Παρισιού προβλήθηκαν στις πολλές οθόνες της μεγάλης αίθουσας.

«Στην αίθουσα του ακροατηρίου, η σιωπή ήταν απόλυτη». Στις οθόνες προβλήθηκαν οι φωτογραφίες από τα εστιατόρια Le Petit Cambodge και Le Carillon, που τραβήχτηκαν γύρω στις 23:00, της 13ης Νοεμβρίου 2015. Δηλαδή την ώρα που μια ομάδα επτά αστυνομικών ανακάλυψε τα σημεία, κάνοντας μια πρώτη καταγραφή. Δεν ήταν ένας συνηθισμένος τόπος εγκλήματος. Ήταν μια σκηνή πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων στιγμών, επήλθε η το απόλυτο σοκ μπροστά σε αυτό το σύμπλεγμα νεκρών σωμάτων», διαβάζουμε στο δημοσίευμα της Ouest France. 

Επιζήσας: «Δεν νομίζω ότι θα γιατρευτούν ποτέ τα τραύματα»

Στο σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle διαβάζουμε για τον Τιερί, έναν από τους πολιτικούς ενάγοντες που προτιμά να μην αποκαλύψει το επώνυμό του. Το βράδυ της 13ης Νοεμβρίου 2015 είχε πάει να παρακολουθήσει τη συναυλία του αμερικάνικου συγκροτήματος Eagles of Death Metal, όμως τρεις τζιχαντιστές άρχισαν να αδειάζουν τα πυροβόλα όπλα τους πάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας 90 ανθρώπους. Κρύφτηκε μαζί με άλλους στο βεστιάριο του Bataclan, απ’ όπου τους έβγαλε η Αστυνομία αρκετά αργότερα.

Αν και πιστεύει στο Θεό και χαμογελά, πιστεύει ότι δύσκολα θα ξεπεράσει αυτό που συνέβη τότε. ««Δεν νομίζω ότι τα τραύματα θα γιατρευτούν ποτέ» λέει.

Η Ντελφίν Μοραλί είναι ψυχίατρος και εργάζεται στο Κέντρο Ψυχοτραυμάτων του Ινστιτούτου Ερευνών Θυμάτων στο Παρίσι, όπου έχει δημιουργηθεί τμήμα για τους επιζώντες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Σήμερα γύρω στους 20 ανθρώπους βρίσκονται ακόμη σε θεραπεία.

«Ορισμένοι από τους ασθενείς δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να ζήσουν κανονική ζωή. Πάσχουν από συμπτώματα διαταραχής ύπνου» λέει η Μοραλί. «Η ακροαματική διαδικασία είναι ένα σημαντικό στάδιο, γιατί έτσι αναγνωρίζεται η ζημία που έχουν υποστεί τα θύματα, και οι κατηγορούμενοι μπορούν να τιμωρηθούν», υποστηρίζει. «Αλλά μόνο αυτό δεν επαρκεί για να σβήσουν τα τραύματα. Πολλοί δεν νιώθουν γενικά ασφαλείς και το γεγονός ότι οι περισσότεροι τρομοκράτες σκοτώθηκαν και δεν μπορούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, τους βαραίνει περισσότερο».