Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, η Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις, με συνεχείς βομβαρδισμούς, ενώ η Ουκρανική πλευρά απέρριψε και ένα τελεσίγραφο της Μόσχας για παράδοση.

Ads

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως, στην πόλη των 400.000-500.000 κατοίκων, όπου φαίνεται πως έχουν μείνει παγιδευμένοι 100.000 – 200.000 άνθρωποι, έχει καταστραφεί το 80% των υποδομών, μερικές από τις οποίες είναι αδύνατο να επισκευαστούν. Την ίδια ώρα, η πόλη παραμένει χωρίς νερό, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ο πραγματικός αριθμός των θανάτων δεν μπορεί να καταμετρηθεί.

Υπάρχουν 4 βασικοί λόγοι, για τους οποίους η Μαριούπολη και το λιμάνι της αποτελούν τόσο σημαντικό στόχο για τη Ρωσία.

Σύνδεση Κριμαίας – Ντονμπάς

Η Μαριούπολη, μπορεί γεωγραφικά να καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι, ωστόσο βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα, χωρίζοντας ουσιαστικά τη χερσόνησο της Κριμαίας και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Έτσι, οι Ρώσοι πιέζουν ώστε να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δυνάμεών της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Ads

Ο στρατηγός Sir Richard Barrons, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει, μιλώντας στο BBC, ότι η κατάληψη της Μαριούπολης είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας.

«Όταν οι Ρώσοι αισθανθούν ότι ολοκλήρωσαν επιτυχώς αυτή τη μάχη, θα έχουν ολοκληρώσει μια χερσαία γέφυρα από τη Ρωσία στην Κριμαία και θα το δουν αυτό ως μια μεγάλη στρατηγική επιτυχία», τονίζει.

Αν τελικά η Ρωσία καταλάβει τη Μαριούπολη, τότε θα έχει τον έλεγχο του 80% της ακτογραμμής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, διακόπτοντας το θαλάσσιο εμπόριο και απομονώνοντάς την περαιτέρω από τον κόσμο, σημειώνει το BBC.

Επιπλέον, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα εφοδιαστικά προβλήματα της στρατιωτικής της επιχείρησης, χρησιμοποιώντας το λιμάνι.

Μάλιστα, εάν η Ρωσία πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης, θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει με στρατεύματα κι άλλα μέτωπα: Στα βορειοανατολικά, για να συμμετάσχουν στη μάχη για την περικύκλωση και την καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας που πολεμούν τους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, αλλά και προς τα δυτικά, με στόχο την Οδησσό, η οποία θα ήταν η τελευταία σημαντική διέξοδος της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, θα μπορούσαν να κατευθυνθούν βορειοδυτικά, προς τον ποταμό Δνείπερο.

image

Ο Andrii Ianitskyi, υπεύθυνος σχεδιασμού προγραμμάτων για δημοσιογράφους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, μιλώντας στον Guardian, αναφέρει πως υπάρχει και μια συμβολική σημασία στην περιοχή.

Το 2014, η Μαριούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή του Ντόνετσκ, όταν η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο της περιφερειακής πρωτεύουσας, φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων από τα κατεχόμενα μέρη του Ντονμπάς, περισσότερους από 96.000 ανθρώπους από το 2019.

► Διαβάστε επίσης: «Δεν είναι πια η Μαριούπολη, είναι μια κόλαση» [Βίντεο]
 

Στραγγαλισμός της ουκρανικής οικονομίας

Η Μαριούπολη, εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αζοφικής θάλασσας. Για την ακρίβεια, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής, και παράλληλα έδρα ενός σημαντικού εργοστασίου σιδήρου και χάλυβα.

Σε κανονικούς ρυθμούς, πριν δηλαδή τον πόλεμο, η Μαριούπολη ήταν κύριος εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές.

Εδώ και 8 χρόνια όμως, από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, η πόλη βρίσκεται στρυμωγμένη μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας. Η απώλειά της θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για ό,τι έχει απομείνει από την οικονομία της Ουκρανίας.

Ευκαιρία για προπαγάνδα

Στη Μαριούπολη βρίσκεται και το νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ, μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Το BBC σημειώνει πως θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για τη Μόσχα, δίνοντάς της ένα πρόσχημα, έτσι ώστε να μεταφέρει στους Ρώσους πως οι δυνάμεις που έστειλε στην Ουκρανία, βρίσκονται εκεί για να την απαλλάξουν από τους ναζί.

Εάν η Ρωσία καταφέρει να συλλάβει ζωντανούς μαχητές τους Τάγματος Αζόφ, τονίζει το ίδιο μέσο, είναι πιθανό ότι θα παρελαύνουν στα ελεγχόμενα από το ρωσικό κράτος μέσα ενημέρωσης, ως μέρος του συνεχιζόμενου πολέμου πληροφοριών, για να δυσφημήσουν την Ουκρανία και την κυβέρνησή της.

image

Ώθηση στο ηθικό

Η κατάληψη της Μαριούπολης, αναμφίβολα θα έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές. Μια ρωσική νίκη, θα έδινε τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να ισχυριστεί πως πετυχαίνει τους στόχους του και σημειώνει κάποια πρόοδο.

Για τον Πρόεδρο Πούτιν, για τον οποίο αυτός ο πόλεμος φαίνεται να είναι προσωπικός, όπως σημειώνει το BBC, όλα αυτά έχουν και ιστορική σημασία. Θεωρεί ότι η ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας ανήκει σε κάτι που ονομάζεται Νέα Ρωσία – ρωσικά εδάφη που χρονολογούνται από την αυτοκρατορία του 18ου αιώνα.

Ο Πούτιν θέλει να αναβιώσει αυτή την ιδέα, «σώζοντας τους Ρώσους από την τυραννία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο», όπως το βλέπει. Η Μαριούπολη στέκεται σήμερα εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Για τους Ουκρανούς από την άλλη, θα σήμανε ένα σημαντικό πλήγμα – όχι μόνο στρατιωτικά και οικονομικά – αλλά και για το μυαλό των ανδρών και των γυναικών που πολεμούν στο έδαφος, υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους. Η Μαριούπολη θα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που θα οδηγούνταν στα χέρια των Ρώσων μετά τη Χερσώνα, έχοντας προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση.

«Οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να μπουν στη Μαριούπολη» λέει στο BBC ο στρατηγός Sir Richard Barrons. «Δεν μπορούσαν να μπουν μέσα με τα τανκ τους, έτσι την έχουν μετατρέψει σε ερείπια. Και αυτό είναι που θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε οπουδήποτε αλλού, έχει πραγματικά σημασία για αυτούς».