Με αφορμή την 8η Μάρτη (Ημέρα της Γυναίκας) πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και ακολούθησαν πορείες.

Ads

Μέλη φεμινιστικών οργανώσεων, γυναικείων συλλογικοτήτων, συνδικαλιστικών ενώσεων και κομμάτων συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ ακολούθησε το απόγευμα πορεία προς τη Βουλή.

Επίσης συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της ΕΕ οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την ημέρα της γυναίκας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ, σωματεία εργαζομένων από τους κλάδους του Επισιτισμού – Τουρισμού, του Εμπορίου, των ΟΤΑ. Επίσης συμμετείχαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.«Λάστιχο ωράριο – λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», «οι γυναίκες θέλουμε σταθερή δουλειά κι όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», «εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», ήταν μερικά από τα συνθήματα στην συγκέντρωση και πορεία.

Στην συγκέντρωση και πορεία που διοργάνωσε η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» από την πλατεία Κλαυθμώνος προς τη Βουλή συμμετείχαν και μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Ads

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε! Απαιτούμε: καμία μόνη ποτέ και πουθενά, καμία ανοχή στη βία ενάντια στις γυναίκες την καταπίεση και τον σεξισμό, ήταν το κάλεσμα της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»  για την σημερινή απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία προς τη Βουλή. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν σε άλλες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Βόλο καθώς και σε πολλές χώρες του πλανήτη (παγκοσμίως το 2018 συμμετείχαν επίσημα 40 χώρες). Οι γυναίκες με πολλά συνθήματα και πανό, εξέφρασαν την αξίωσή τους για ισομερή αντιμετώπιση με τους άνδρες, δήλωσαν ότι «παλεύουν, διεκδικούν, απεργούν», ενώ πολλές ομιλήτριες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την μετατροπή αυτής της ημέρας σε απεργιακή κινητοποίηση.

image

image

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, σε ευρωπαϊκές πόλεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών. Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, στη Μαδρίτη, μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν η Κλάρα Λόπες, που είχε βάψει το πρόσωπό της με μωβ χρώμα, το χρώμα του φεμινισμού. Η 29χρονη κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «εγώ επιλέγω τον τρόπο με τον οποίο θα ντυθώ και με ποιον θα γδυθώ», θέλοντας να καταδείξει το θέμα των επιθέσεων με θύματα γυναίκες.

«Στα 29 μου, κινητοποιούμαι για να κερδίσουμε όσα μας λείπουν για την επίτευξη της ισότητας» και «κυρίως προκειμένου να αναλάβουν περισσότερες γυναίκες θέσεις ευθύνης» υποστήριξε η νεαρή γυναίκα, που εργάζεται σε νοσοκομείο.

Στη Βαρκελώνη, η λεωφόρος Gran Via κατακλύστηκε από γυναίκες κάθε ηλικίας, τις οποίες συνόδευαν σε πολλές περιπτώσεις άνδρες. Στο κεντρικό πανό της κινητοποίησης αναγραφόταν το σύνθημα: «εάν σταματήσουμε, ο κόσμος θα σταματήσει».

«Πόσες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις; Πολύ λίγες. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν είναι καταρτισμένες, συμβαίνει διότι η ισότητα δεν υφίσταται πάντα», κατήγγειλε άλλη διαδηλώτρια, η Μαρία Νούνιες, μια συνταξιούχος ηλικίας 70 ετών.

image

Στη χώρα με το ισχυρό φεμινιστικό κίνημα, το θέμα είναι διαρκώς παρόν εδώ και αρκετές ημέρες και έλαβε ισχυρή πολιτική διάσταση σήμερα 8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, μερικές εβδομάδες πριν από τις πρόωρες εκλογές της 28ης Απριλίου.

Στη συνοικία Λαβαπιές της Μαδρίτης, αυτοκόλλητα που γράφουν «θέλουμε να ζούμε ελεύθερες και ίσες» έχουν κολληθεί σε κολώνες και βιτρίνες. «Αυτό το κίνημα δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα πίσω», λέει η Βικτόρια Αμιρόλα, μια 58χρονη ανθοπώλις, που έχει βάλει μωβ λουλούδια και ένα μωβ μπλουζάκι μπροστά από το μαγαζί της καθώς δεν μπορεί να κατέβει σε απεργία.

Η Μάρτα Όρκας, μιας 30άχρονη γραφίστρια, απεργεί, από την πλευρά της, γιατί οι γυναίκες «υφίστανται πλήθος εξευτελισμών και παρενοχλήσεων στον κόσμο της εργασίας ή της εκπαίδευσης».

Όπως και πέρυσι, σήμερα απεργούν επίσης διάφορες προσωπικότητες, όπως η αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Καρμένα, η Πέπα Μπουένο, παρουσιάστρια μιας πρωινής εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού Cadena SER, ή δημοσιογράφοι εργαζόμενες στη σύνταξη της μεγάλης εφημερίδας El Pais.

«Θέλουμε μια φεμινιστική Ισπανία. Διότι μόνο χάρη στον φεμινισμό θα τελειώνουμε με τη φαλλοκρατική βία και θα αποκτήσουμε πραγματική ισότητα», επέμεινε στο Twitter ο Πέδρο Σάντσεθ, την ώρα που η διαφορά στους μισθούς των ανδρών και των γυναικών βρίσκεται στο 14,2% (δύο μονάδες πιο κάτω απ΄ό,τι στην ΕΕ) και η φαλλοκρατική βία σκοτώνει ακόμη (975 θάνατοι από το 2003 έως το 2018).

Όμως ενώ το θέμα συγκέντρωνε ομοφωνία τα τελευταία χρόνια, πρόσφατα εμφανίστηκαν διαφωνίες οι οποίες έχουν ενταθεί ενόψει των εκλογών της 28ης Απριλίου. Η Δεξιά κατηγορεί την Αριστερά ότι εκμεταλλεύεται τον φεμινισμό και τον χρησιμοποιεί ως προεκλογικό επιχείρημα – ωστόσο η ίδια δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις. Και η ακροδεξιά, που σημείωσε πρόσφατα άνοδο με το κόμμα Vox, έχει κάνει τον αντιφεμινισμό σημαία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια πλατφόρμα που συνενώνει καθολικές οργανώσεις και οργανώσεις κατά της άμβλωσης κάλεσε την Κυριακή στη Μαδρίτη μια αντιδιαδήλωση, ενώ η υπερσυντηρητική καθολική ένωση Hazte Oir (Κάντε να ακουστεί η φωνή σας) έθεσε σε κυκλοφορία ένα λεωφορείο συγκρίνοντας τις φεμινίστριες με τους ναζί: στη μια πλευρά του λεωφορείου υπάρχει ένα φωτομοντάζ του Χίτλερ με μακιγιάζ και το σήμα του φεμινισμού στο πηλίκιο.

Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και του κλίματος

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με την ευκαιρία της 42ης Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για να καταγγείλουν, μεταξύ άλλων, τη μισθολογική ανισότητα και τη σεξιστική βία, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να διαδηλώσει, την ώρα που θεωρητικά οι γυναίκες εργάζονται «δωρεάν», δεδομένου ότι πληρώνονται κατά μέσο όρο 26% λιγότερο από τους άνδρες.

Στο Παρίσι χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία της Δημοκρατίας, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Για ίσους μισθούς, ίσες συνθήκες εργασίας», «Δεν θα σωπάσουμε ποτέ».

Το πλήθος του κόσμου, που βγήκε στους δρόμους υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώθηκε με νέους που διαδήλωσαν για το κλίμα. «Ας καταστρέψουμε την πατριαρχία, όχι το κλίμα» έγραφε χαρακτηριστικά ένα πανό.

image

Κωνσταντινούπολη: Πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα από την τουρκική αστυνομία εναντίον της πορείας γυναικών

Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον χιλιάδων γυναικών που συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών να διαδηλώσουν.

Αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές προς τον πεζόδρομο Ιστικλάλ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.