Τα νεότερα στοιχεία για τον χώρο των ενεργών νεοναζί στη Γερμανία προκαλούν το λιγότερο ανησυχία. Στους πρώτους έξι μήνες του 2023 καταγράφηκαν 110 νεοναζιστικές πορείες ανά τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung.

Ads

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό υπ. Εσωτερικών και τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα μετά από σχετικό ερώτημα της Αριστεράς. Οι επίμαχες πορείες σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την ευρύτερη δημόσια συζήτηση για τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη βουλευτή της Αριστεράς Πέτρα Πάου, τα στοιχεία αυτά, που προκαλούν ανησυχία, καταδεικνύουν τη νέα ώθηση που παρατηρείται στις δυνάμεις της ακροδεξιάς μετά την πανδημία. Το προσφυγικό, από το 2015 μέχρι σήμερα, προσφέρει επίσης πρόσφορο έδαφος για τον ρατσιστικό και μισαλλόδοξο σπόρο της ακροδεξιάς ρητορικής.

Δεν είναι νέο φαινόμενο

Το ζήτημα της νεοναζιστικής «σκηνής» στη Γερμανία δεν έχει πάψει να απασχολεί τις γερμανικές αρχές εδώ και δεκαετίες. Έχει βαθιές ρίζες στον μεταπολεμικό κόσμο των δύο Γερμανιών. Επίσης γεγονός είναι ότι οι ακροδεξιές οργανώσεις με νεοναζιστικό υπόβαθρο που έχουν απαγορευθεί τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες. Τα ονόματα αυτών ενδεικτικά: «Αετός του Βορρά», «Sturmbrigade 44»με τα χαρακτηριστικά σύμβολα της Βέρμαχτ και των SS, «Combat 18 Germany» και άλλες.

Ads

Άτομα με νεοναζιστικό υπόβαθρο υπήρχαν και στους κόλπους της φερόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ», η οποία εξαρθρώθηκε πριν από λίγους μήνες στη Γερμανία, ενώ σχεδίαζε την ανατροπή της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης στη Γερμανία, εισβολή στο γερμανικό κοινοβούλιο και κυβερνητικά κτήρια, ακόμη και πολιτικές δολοφονίες. Πιο πρόσφατα απασχόλησε τα γερμανικά μέσα εκ νέου η υπόθεση της νεοναζιστικής οργάνωσης «NSU 2.0» με την αποστολή απειλητικών επιστολών με ρατσιστικό περιεχόμενο. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή της νεοναζιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, η οποία είχε προβεί σε σειρά δολοφονιών μεταναστών την περίοδο 2000-2007.

Νέο φαινόμενο δεν είναι ούτε οι πορείες νεοναζί την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Το νέο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία είναι ο τριπλασιασμός των νεοναζιστικών διαδηλώσεων σε σχέση με το 2022, και αυτό μόλις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Νεοναζιστικές επιθέσεις σε Ερφούρτη και Λειψία

Στο μεταξύ τοπικά γερμανικά μέσα, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, αναφέρονται συχνά σε περιστατικά ακροδεξιάς βίας. Πριν από λίγες ημέρες άλλη μια νεοναζιστική επίθεση από ομάδα νεαρών ακροδεξιών απασχόλησε τις γερμανικές αρχές, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα tagesschau.de. Σύμφωνα με την αστυνομία της Ερφούρτης ομάδα ανδρών ηλικίας 19 έως 23 ετών άρχισαν να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα σε δημόσιο χώρο προκαλώντας την αντίδραση περαστικών. Δεν άργησε να προκληθεί καυγάς που κατέληξε σε άσκηση σωματικής βίας.

Μια 31χρονη τραυματίστηκε σοβαρά, μια 23χρονη δέχθηκε επίθεση και παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, πάνω από άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του δημόσιου δικτύου HR, οι δράστες που στο μεταξύ κατηγορούνται για υποκίνηση μίσους, χρήση απαγορευμένων ναζιστικών συμβόλων και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, προέρχονταν από το κρατίδιο της Έσσης και είχαν έρθει για «επίσκεψη» στην Ερφούρτη.

Επεισόδια με πρωταγωνιστές νεοναζί σημειώθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και στη Λειψία, όταν ομάδα νεοναζί επιτέθηκε σε διαδηλωτές που συμμετείχαν σε φιλοκουρδική πορεία. Nεοναζί έριξαν επίσης κροτίδες σε ματς του Κυπέλλου Γερμανίας στη Λειψία, σύμφωνα με την εφημερίδα Leipziger Zeitung. Επεισόδια σημειώθηκαν και κατά συμμετεχόντων στην πορεία Christopher Street Day για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο Βάισελφελς της Σαξονίας-Άνχαλτ, ενώ συνελήφθη τέλος κι ένας ύποπτος νεοναζί για φωτιά σε εκκλησία σε μικρό χωριό της Σαξονίας.

Πηγή: Deutsche Welle