Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που φθάνουν στη Γερμανία συμφώνησαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι ηγέτες των κρατιδίων, καθώς οι ΜΚΟ επέκριναν τα σχέδια της Ιταλίας να δημιουργήσει κέντρα μεταναστών στην Αλβανία.

Ads

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ο Σολτς δήλωσε ότι τα μέτρα θα συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στον περιορισμό των κοινωνικών παροχών για τους μετανάστες και στην παροχή περισσότερης ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τις τοπικές κοινότητες.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οι αποφάσεις ισοδυναμούν με μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα, ακόμη και όταν μέλη των Πρασίνων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, δήλωσαν ότι η περικοπή των κοινωνικών παροχών ισοδυναμεί με το να αφήνουν τους αιτούντες άσυλο να ζουν στη φτώχεια.

«Αυτό απλώς θα αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις και θα κάνει την ένταξη (σ.σ. των μεταναστών) ακόμη πιο δύσκολη» δήλωσε ο Julian Pahlke, ειδικός του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα μετανάστευσης, στην εφημερίδα Die Zeit.

Ads

Το μεταναστευτικό έχει γίνει και πάλι μια εκρηκτική πρόκληση για την πολιτική σκηνή της Γερμανίας, με την κυβέρνηση να δέχεται πιέσεις από τις τάξεις της και από την αντιπολίτευση, προκειμένου να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και την Τουρκία.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους οι αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά περίπου 73% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σε περισσότερες από 250.000, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Ο αριθμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τους πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς που έχουν φτάσει στη Γερμανία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριου του 2022, οι οποίοι δεν υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Ο Σολτς χαρακτήρισε τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική ως «μετάβαση σε ένα σύστημα που αναπνέει» και δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα σημαίνουν ότι «με την αύξηση των αριθμών, υπάρχουν περισσότερα χρήματα, με τη μείωση των αριθμών υπάρχουν λιγότερα».