Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία κέντρων για την παραμονή αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, με την Τζόρτζια Μελόνι να κάνει λόγο για μια «ιστορική» συμφωνία με τα Τίρανα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ads

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρων στην Αλβανία που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 3.000 άτομα που διασώθηκαν στη θάλασσα από ιταλικά σκάφη.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η Ιταλία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας. Υπάρχει ήδη στενή συνεργασία για την καταπολέμηση της παρανομίας», δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι.

Υπογράμμισε δε ότι «τη φύλαξη των κέντρων θα αναλάβει η αλβανική αστυνομία, ενώ στο εσωτερικό τους θα ισχύει η ιταλική νομοθεσία» και ότι «αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν την άνοιξη του 2024».

Ads

«Ξεκινήσαμε να το συζητάμε με την ιδέα ότι η μαζική παράνομη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να χειριστεί μόνο του και η συνεργασία μεταξύ των κρατών της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας» πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

«Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία του είδους της. Είναι μια ιστορική συμφωνία, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» σχολίασαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

«Αν η Ιταλία καλέσει την Αλβανία, εμείς απαντάμε. Είναι καθήκον μας να δώσουμε μια χείρα βοηθείας» δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Η γεωγραφία έχει γίνει κατάρα για την Ιταλία. Όταν μπαίνεις στην Ιταλία, μπαίνεις στην ΕΕ», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Μπορεί να μην έχουμε τη δύναμη και την ικανότητα να αποτελέσουμε τη λύση, αλλά έχουμε καθήκον απέναντι στην Ιταλία και τη δυνατότητα να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας. Η Αλβανία μπορεί να μην είναι μέλος της ΕΕ, αλλά είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος, βλέπουμε τον κόσμο ως Ευρωπαίοι» συμπλήρωσε

Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Ράμα στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η Μελόνι δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υποστηρίξει την είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Η Αλβανία συνεχίζει να είναι ένα φιλικό έθνος και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακόμη μέλος, συμπεριφέρεται σαν να είναι. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι υπερήφανη που η Ιταλία ήταν πάντα μία από τις χώρες που υποστήριζαν τη διεύρυνση προς τα δυτικά Βαλκάνια» είπε.

«Η ΕΕ δεν είναι ένα κλαμπ. Έτσι, δεν μιλάω για την είσοδο αλλά για την επανένωση των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι χώρες της ΕΕ μόνο κατ’ όνομα», πρόσθεσε.

*Με πληροφορίες από Guardian