Παρά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, οι μάχες μαίνονται στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ εξακολουθεί να βομβαρδίζει ιατρικές και ανθρωπιστικές υποδομές, προκαλώντας δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ads

Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ισραηλινός στρατός απομόνωσε τα δύο κύρια νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς, Νάσερ και αλ-Αμάλ, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες ασθενείς και χιλιάδες εκτοπισμένους. Ένα τρίτο νοσοκομείο εκκενώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την περασμένη βδομάδα τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν τη στιγμή που περίμεναν στην ουρά για ανθρωπιστική βοήθεια. Την προηγούμενη μέρα βλήματα τανκς έπληξαν ένα κατάμεστο καταφύγιο του ΟΗΕ που φιλοξενούσε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο Χαν Γιουνίς.

Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να διαφύγουν νοτιότερα σε καταφύγια και καταυλισμούς στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και περισσότεροι από 26.000 έχουν σκοτωθεί  από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ads

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Οι άνθρωποι φοβούνται. Στη Γάζα γίνεται προσπάθεια εξόντωσης» αφηγείται ο δημοσιογράφος Akram al-Satarri σε ζωντανή σύνδεση από τη Ράφα στην Amy Goodman και την εκπομπή Democracy Now.

Εικόνες φρίκης στοιχειώνουν τους αμάχους που στοχοποιούνται

«Η κατάσταση στο Χαν Γιουνίς επιδεινώνεται σοβαρά» προσθέτει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι έχουν στοχοποιηθεί οι υποδομές υγείας της πόλης και οι τριγύρω περιοχές. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ , ανέκριναν το προσωπικό και συνέλαβαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Αντίστοιχα το νοσοκομείο  Νάσερ και τα παρακείμενα καταφύγια της UNRWA δέχθηκαν μαζικές επιθέσεις, όπως επίσης και κλινική της  UNRWA η οποία βρίσκεται στην καρδιά του προσφυγικού καταυλισμού Χαν Γιουνίς.

Εικόνες φρίκης, καταστροφής και θανάτου στοιχειώνουν το ταξίδι των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ο al-Satarri, εκτοπισμένος ο ίδιος, περιγράφει: «Καθώς φεύγαμε, βλέπαμε ανθρώπους νεκρούς στο έδαφος, που δεν τολμούσαμε να τους πλησιάσουμε, ούτε βέβαια να πάρουμε τις σορούς. Δεν τολμούσαμε καν να προσφέρουμε ένα χέρι βοήθειας σε τραυματίες που φώναζαν για βοήθεια».

Tο καταφύγιο KYTC της UNRWA, που έχει αναγνωριστεί ως τέτοιο από το Ισραήλ και άρα θα έπρεπε να προστατεύεται, έγινε στόχος για άλλη μια φορά. «Τώρα χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν εκεί, καλούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να μετακινηθούν προς την περιοχή της Ράφα, δηλαδή πολύ νοτιότερα.

Η στοχοποίηση των αμάχων συνεχίζεται με τη ίδια ένταση. Ο φόβος και ο τρόμος φτάνουν μέχρι τη Ράφα όπου μεταφέρονται νεκροί, τραυματίες και εκτοπισμένοι, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την παραλιακή περιοχή, τον προσφυγικό καταυλισμό και το κέντρο του Χαν Γιουνίς. Η κατάσταση επιδεινώνεται. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν» επισημαίνει ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος.

https://www.youtube.com/watch?v=jEbFnez6q2c

Βομβαρδισμοί, εκτοπισμοί και πορεία στο άγνωστο

Στην πόλη της Γάζας -συνεχίζει ο  al-Satarri- στοχοποιήθηκαν άνθρωποι που περίμεναν την ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν κόμβο, επειδή η κατάσταση μέσα στην πόλη και στο βορρά είναι τραγική. Οι άμαχοι δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν νερό. Και ο κόσμος περιμένει για την ανθρωπιστική βοήθεια στον κόμβο Αλ Κουβέιτ. Είκοσι σκοτώθηκαν, άλλοι 150 τραυματίστηκαν. Πολλοί είναι βαριά τραυματισμένοι».

Εκτεταμένοι βομβαρδισμοί, αναγκαστικοί εκτοπισμοί, καταστροφή ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων και σπιτιών, άνθρωποι που αναγκάζονται να μετακινηθούν και στο τέλος στοχοποιούνται την ώρα που φεύγουν συνθέτουν το σκηνικό στο Χαν Γιουνίς.

«Καταφύγια που υποτίθεται ότι προστατεύονται, δέχονται επανειλημμένα  επιθέσεις. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτά εκτοπίζονται για άλλη μια φορά. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται κυρίως από το βορρά, είναι άνθρωποι που μετακινήθηκαν στην πόλη της Γάζας, στη συνέχεια εκτοπίστηκαν στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας, και από εκεί στο Χαν Γιουνίς, στο καταφύγιο της  UNRWA. Τώρα καλούνται για πέμπτη ή έκτη φορά να εγκαταλείψουν την περιοχή στην οποία αναζήτησαν ασφάλεια και να κινηθούν σε μια επικίνδυνη πορεία στο άγνωστο στη νότια Γάζα, προς τη Ράφα, όπου η στοχοποίηση των ανθρώπων συνεχίζεται και οι νεκροί αυξάνονται».

https://www.youtube.com/watch?v=6DsJzyP1sd4

Μπλακ άουτ στις επικοινωνίες – Να μην έχει η Γάζα φωνή

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του black out στις επικοινωνίες. Οι άμαχοι μάταια προσπαθούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να βρουν ο ένας τον άλλον, να φτάσουν στα νοσοκομεία, να αναφέρουν τραυματισμούς. «Έχασα την επικοινωνία με την οικογένειά μου, με την αδελφή μου, με τα ανίψια μου που έχουν χάσει τον πατέρα τους. Έχασα την επαφή με τον γιο μου» λέει γεμάτος αγωνία ο al-Satarri στην Amy Goodman.

Η ζωή του ίδιου του Akram al – Satarri απειλήθηκε άμεσα στο Χαν Γιουνίς όταν επτά άνθρωποι έγιναν στόχοι επίθεσης μπροστά από την πόρτα του σπιτιού του. «Αναρωτιόμουν πώς θα γλιτώσω από τη φωτιά και τον θάνατο, όταν επτά άνθρωποι στοχοποιήθηκαν στην πόρτα του σπιτιού που μας φιλοξενούσε. Κανένα ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να προσεγγίσει. Προσπαθούσαμε να καλέσουμε το 101, που είναι η υπηρεσία των ασθενοφόρων, αλλά η επικοινωνία διακοπτόταν.

Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να αποκόψουν και να απομονώσουν την Γάζα από τον υπόλοιπο κόσμο, να μην έχει φωνή, να μην μπορούμε να «καλύψουμε» την ώρα που η ισραηλινή κατοχή αναπτύσσει χερσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει το Χαν Γιουνίς και ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας. Έχασα την επικοινωνία, αντιμετώπιζα – και εξακολουθώ να αντιμετωπίζω – σημαντικές δυσκολίες στο ρεπορτάζ και στη μετακίνηση.

Στη Γάζα ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί το επόμενο λεπτό. Όταν απλά οδηγείς ένα αυτοκίνητο ή ένα ταξί, ή ακόμα και ένα κάρο που σέρνουν ζώα, δεν ξέρεις αν εκείνη τη στιγμή στοχεύουν εσένα, κάποιον που περπατάει στο δρόμο, κάποιον που είναι δίπλα στο κάρο. Δεν ξέρεις ποιον στοχοποιούν.

Το βέβαιο, όμως είναι, γιατί το βλέπουμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας, ότι η στοχοποίηση αμάχων είναι ακριβής και επιμελής, η καταστροφή που προκαλεί είναι μεγαλύτερη από ποτέ και ο πόνος των ανθρώπων, εξαιτίας αυτής της στρατηγικής που συνεχίζεται, ξεπερνά κάθε όριο.

https://www.youtube.com/watch?v=w7N1_p3yt_w

Λίγη ηρεμία κι ας πεθάνω

«Εγώ ζούσα σε μια περιοχή που θεωρούσα λίγο πιο ασφαλή, αλλά αποδείχθηκε ότι η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και η στοχοποίηση γινόταν όλο και πιο έντονη. Έμενα στην περιοχή 111, ένα τετράγωνο που έχει οριστεί από το Ισραήλ ως ασφαλής περιοχή. Απέναντι μας ήταν το τετράγωνο 112. Βομβάρδισαν το 111, 112, 107, 48 και 86. Όλα τα τετράγωνα στοχοποιήθηκαν ταυτόχρονα. Και αυτή η χερσαία επιχείρηση φαινόταν να σκορπά αδιακρίτως θάνατο και καταστροφή σε όλη την περιοχή» περιγράφει ο al – Satarri.

«Καταλαβαίνετε πως σε αυτές τις συνθήκες έστω κι ένα λεπτό ειρήνης, ξεκούρασης, ηρεμίας είναι σημαντικό. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουμε, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα μας πάρουν τη ζωή» λέει στην εκπομπή Democracy Now.

Αυτή είναι η κατάσταση στη Γάζα. Οι άνθρωποι φοβούνται, εκτοπίζονται, πεθαίνουν. Πιστεύουν ότι ξεριζώνονται σκόπιμα σε μια προσπάθεια εξόντωσής τους.  «Η ισραηλινή κατοχή έχει βάλει στο στόχαστρο κάθε γωνιά στο Χαν Γιουνίς. Είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο. Οι δρόμοι εδώ είναι στενοί και οι γειτονιές πυκνοχτισμένες. Όταν στοχεύεις ένα σπίτι σε μια τέτοια περιοχή, είναι πιθανό να επηρεάσεις άλλα 20 με 30 σπίτια».

Όταν η Amy Goodman ρωτά τον παλαιστίνιο δημοσιογράφο για τους 80 με 100 δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο αυτό, η σύνδεση χάνεται.

Η Γάζα πέφτει πάλι στη σιωπή. Όπως είπε προηγουμένως κι εκείνος «θέλουν η Γάζα να χάσει τη φωνή της», να μην μαθαίνει ο υπόλοιπος κόσμος για τα εγκλήματα που γίνονται εκεί.