Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η «ολοκληρωτική νίκη» στη Γάζα είναι εφικτή, απορρίπτοντας την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον υπό ασφυκτική πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα.

Ads

Ο Νετανιάχου επανέλαβε την πρόθεσή του να καταστρέψει τη Χαμάς, διαμηνύοντας εκ νέου ότι η «ολοκληρωτική νίκη» κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης είναι η μόνη λύση στον πόλεμο της Γάζας. «Μόνο η ολοκληρωτική νίκη θα μας επιτρέψει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο Ισραήλ, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο» είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν είπε πως χρειάζεται «πολλή δουλειά» για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για οποιαδήποτε συμφωνία.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι η ήττα της Χαμάς θα είναι η «νίκη για όλο τον ελεύθερο κόσμο» και δεσμεύθηκε ότι η επιστροφή των ομήρων παραμένει κορυφαία προτεραιότητα, υποστηρίζοντας ότι η αυξημένη στρατιωτική πίεση θα αυξήσει τις πιθανότητες απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Ads

«Η “επόμενη μέρα” είναι η μέρα μετά τη Χαμάς» πρόσθεσε, λέγοντας ότι μόνο το Ισραήλ μπορεί να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

Επίσης, σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Νετανιάχου δήλωσε μετά τη Χαν Γιουνίς στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει επιχείρηση στη Ράφα, που συνορεύει με την Αίγυπτο.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος» επέμεινε ο Νετανιάχου, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφή μια παράδοση του Ισραήλ στα αιτήματα της Χαμάς.

Η Χαμάς είχε προτείνει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα διάρκειας 135 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, το Ισραήλ θα απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Λωρίδα της Γάζας με καταληκτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Η πρόταση της Χαμάς ήταν απάντηση σε προηγούμενη πρόταση που είχε συνταχθεί από τους επικεφαλής των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και παραδόθηκε στη Χαμάς την περασμένη εβδομάδα από διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.