Αμερικανική και βρετανική στρατιωτική παρουσία δήλωσε πως είδε και αντιμετώπισε στην Ουκρανία ο ανταποκριτής διεθνών ειδήσεων της εφημερίδας Le Figaro, Ζορζ Μπαλμπρουνό.

Ads

Ο Γάλλος δημοσιογράφος πήγε στην Ουκρανία μαζί με Γάλλους εθελοντές μαχητές, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο παρελθόν κατά του ISIS. Αφού επέστρεψε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNews, περιέγραψε τα εξής:

«Τόσο εγώ όσο και εκείνοι βρεθήκαμε προ έκπληξης, όταν ανακαλύψαμε ότι για να μπορέσει να μπει κάποιος στον ουκρανικό στρατό, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που βρίσκονται επικεφαλής. Το είδα με τα μάτια μου. Νόμιζα ότι ήμουν με τις διεθνείς ταξιαρχίες και βρέθηκα απέναντι από το Πεντάγωνο».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος και οι εθελοντές «παραλίγο να συλληφθούν» από τους Αμερικανούς, οι οποίοι τους υποχρέωσαν να υπογράψουν συμβόλαιο με ισχύ «μέχρι το τέλος του πολέμου».
Επικαλούμενος γαλλική πηγή πληροφοριών, ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι βρετανικές μονάδες SAS «είναι παρούσες στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, όπως και οι αμερικανικές Delta».

Ads

Σύμφωνα με τον Μαλμπρουνό, οι ΗΠΑ παρείχαν στην Ουκρανία drones «αυτοκτονίας με διακόπτη», πράγμα που έχει δηλώσει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, σε ένα tweet με το οποίο αποκάλυψε ότι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν να χρησιμοποιούν τις συσκευές στο Μπίλοξι του Μισισιπή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στα αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία, ότι θα γίνουν μάρτυρες της γενναιότητας των Ουκρανών, που πολεμούν κατά της ρωσικής εισβολής, «όταν θα είστε εκεί».

«Θα δείτε όταν βρεθείτε εκεί, και κάποιοι από εσάς έχουν βρεθεί εκεί, θα δείτε – θα δείτε γυναίκες, νέους ανθρώπους να στέκονται στη μέση μπροστά από ένα καταραμένο τανκ και απλά να λένε: ‘Δεν φεύγω, κρατάω τη θέση μου’», είπε ο Μπάιντεν.

Η δήλωσή του είχε προκαλέσει αίσθηση και πολλοί έκαναν λόγο για σημαντική γκάφα. «Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στέλνουμε αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση», δήλωσε κατόπιν εκπρόσωπος του Μπάιντεν στη New York Post.

Διαβάστε επίσης: Παρέλαση στις 9 Μάη σχεδιάζουν οι Ρώσοι στην Μαριούπολη;