Πάνω από χίλιοι πεζοναύτες του ουκρανικού στρατού παραδόθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν την Τετάρτη, στην Μαριούπολη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ads

Πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι στρατιώτες ανήκουν στην 36η ταξιαρχία πεζοναυτών, τα υπολείματα της οποίας είχα οχυρωθεί στο εργοστάσιο «Ιλίτς» και οι οποίοι είχαν απευθύνει πρόσφατα το δραματικό μήνυμα για την κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει, με σαφείς αιχμές προς το Κίεβο.

«Στην Μαριούπολη, στην περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου “Ιλίτσ”, ως αποτέλεσμα επιτυχών επιθετικών ενεργειών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και μονάδων της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, κατέθεσαν οικειοθελώς τα όπλα και αιχμαλωτίστηκαν, 1026 Ουκρανοί στρατιωτικοί της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ίγκορ Κονασένκοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των αιχμαλώτων βρίσκονται 162 αξιωματικοί και 47 γυναίκες στρατιωτικοί.

Ads

Πρόσθεσε, ότι σε 151 τραυματίες προσφέρθηκε ιατρική περίθαλψη.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι της Αζοφικής, έχει ουσιαστικά καταληφθεί, εκτός από μια ομάδα περίπου 3,5 χιλιάδων ενόπλων του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο «Αζόφσταλ» στο λιμάνι.

Το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε το περιστατικό, επικαλούμενο έλλειψη πληροφοριών. Ο Ολεξάντρ Μοτουζιανίκ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι «δεν διαθέτει πληροφορίες» για το συμβάν.

Το ίδιο το λιμάνι βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών του Ντονιέτσκ, όπως τουλάχιστον δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», Ντενίς Πουσίλιν.

Το Κίεβο εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η πόλη «αμύνεται» και ότι ότι έχει καταληφθεί «μερικώς» και «προσωρινά».

Η εξέλιξη με την μαζική αυτή αιχμαλωσία της ουκρανικής μονάδας, υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει καμπή στον πόλεμο, αφού είναι κοινός τόπος στην Δύση πως η Μόσχα επικεντρώνεται πλέον κατά προτεραιότητα στην ανατολική Ουκρανία και την προσπάθεια για πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς.

image

Με την κατάληψη της Μαριούπολης η Ρωσία μετατρέπει την Αζοφική σε «ρωσική λίμνη» και ολοκληρώνει την χερσαία ένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία, αφού, μέχρι και την εισβολή, η Ρωσία είχε πρόσβαση στην Κριμαία μόνο από θάλασσα και πλέον και από την μεγάλη καινούργια γέφυρα που κατασκευάστηκε το προηγούμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν, έχει θέσει ως έναν από τους στόχους της εισβολής, την εξασφάλιση των «συνταγματικών» διοικητικών ορίων των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ, που είναι εκείνα που είχαν ως μέρος της Ουκρανίας, τον Μάιο του 2014.

«Επιστροφή στην κανονικότητα»… και παρέλαση;

Στο μεταξύ, τα ουκρανικά μέσα υποστηρίζουν, ότι ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να εμφανίσει στοιχεία «επιστροφής στην κανονικότητα» για την Μαριούπολη.

Σύμφωνα με σύμβουλο του δημάρχου – ο οποίος δεν βρίσκεται στην πόλη, στην οποία οι Ρώσοι διόρισαν δική τους προσωρινή δημοτική αρχή (βλ, παρακάτω) – η Μόσχα σχεδιάζει την επαναλειτουργία ενός σχολείου, αλλά και μεγάλη παρελαση στις 9 Μάη, την ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Πιότρ Αντριουσένκο, Είπε ότι οι Ρώσοι συνέχισαν να «διορίζουν» τους λεγόμενους επικεφαλής της διοίκησης, ιδίως της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ως τόπος «επαναφοράς της εκπαιδευτικής διαδικασίας» επιλέχθηκε «το μόνο άθικτο σχολείο» της πόλης, το 53ο, με την έναρξη των μαθημάτων να έχει οριστεί για μετά την Πρωτομαγιά.

Ο σύμβουλος του δημάρχου ανέφερε επίσης ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να καθαρίσουν μέρος του κέντρου της πόλης από «πτώματα και χαλάσματα» για να οργανώσουν παρέλαση στις 9 Μάη, την οποία χαρακτήρισε ως «καρναβάλι».

Να σημειωθεί ακόμη, ότι πάντα σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, στις 4 Απριλίου, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε τον διορισμό από τους Ρώσους του νέου δημάρχου, ο οποίος φέρεται να είναι τοπικό στέλεχος της «φιλορωσικής» – όπως την χαρακτηρίζει το Κίεβο – αντιπολίτευσης και ειδικά του κόμματος «Αντιπολιτευτική Πλατφόρμα – Για την ζωή», Κονσταντίν Ιβάσενκο, ενώ, γραμματέας του δήμου διορίστηκε επίσης ένα στέλεχος του ίδιου κόμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι την Τρίτη οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν την σύλληψη του επικεφαλής του εν λόγω κόμματος, του 67χρονου, Βίκτορ Μεντβεντσούκ, τον οποίο ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι πρότεινε την Τετάρτη στους Ρώσους να τον «ανταλλάξει» με Ουκρανούς αιχμαλώτους.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι το συγκεκριμένο κόμμα συμπεριλαμβάνεται στα 11 κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσες την λειτουργία και δράση των οποίων απαγόρευσε με διάταγμα ο Ζελένσκι.