Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έθεσε εκτός κυβέρνησης τον υπουργό Παιδείας Παπ Ντιαγέ και τον υπουργό Υγείας Φρανσουά Μπράουν σε έναν μίνι ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (20/7), αφού επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν θα παραμείνει πρωθυπουργός.

Ads

Ένας μακροχρόνιος υποστηρικτής του Μακρόν, ο 34χρονος Γκαμπριέλ Αττάλ, προήχθη για να αντικαταστήσει τον Ντιαγέ, ενώ ο πρώην προσωπάρχης της Borne, αναλαμβάνει υπουργός Υγείας.

Άλλα στελέχη του κόμματος εντάσσονται επίσης στις τάξεις της κυβέρνησης, με τη νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης να καταδεικνύει ότι οι πιστοί στον Μακρόν ανταμείφθηκαν.

Εκτός κυβέρνησης και η Μαρλέν Σιαπά, υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία κατείχε διάφορες υπουργικές θέσεις από το 2017. Η Σιαπά δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικών συζητήσεων την εκρηκτική περίοδο της αντιδημοφιλούς συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν, επειδή πόζαρε στο εξώφυλλο του περιοδικού Playboy. Αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες για πελατειακές σχέσεις σχετικά με τη χρήση δημόσιων επιδοτήσεων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διαδικτυακής ριζοσπαστικοποίησης.

Ads

Βαριά ονόματα όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν παραμένουν στις θέσεις τους, όπως αναμενόταν, όπως και η υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων Κατρίν Κολόν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Γάλλος πρόεδρος απέφυγε να προβεί σε ευρείες αλλαγές στην ομάδα του, στοχεύοντας αντίθετα στη συνέχεια και τη σταθερότητα ενόψει των αναμενόμενων προκλήσεων κατά το επόμενο έτος. Το φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2024 και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σκληρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, όπου ο συνασπισμός του αποτελεί μειοψηφία. Η κυβέρνηση Μακρόν έχει επιβιώσει από αρκετές προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση, αλλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει κι άλλες τους επόμενους μήνες.

*Με πληροφορίες από Politico