Το ευρωκοινοβούλιο κάνει όλο και πιο αισθητή την παρουσία του στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, πάντα για τους λάθους λόγους μέχρι στιγμής, με βασικό «όχημα» παρέμβασης τις περίφημες επιτροπές του με τα περίεργα αρκτικόλεξα.

Ads

Τι είναι λοιπόν αυτές οι επιτροπές;

Γιατί υπάρχουν;

Και πώς λειτουργούν;

Ας δούμε τα βασικά.

Για την προετοιμασία των εργασιών της ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές κατανέμονται σε μόνιμες επιτροπές, καθεμία από τις οποίες εξειδικεύεται σε συγκεκριμένους τομείς.

Ads

Υπάρχουν 20 κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Διαθέτουν από 25 ως 88 βουλευτές η καθεμιά, καθώς και πρόεδρο, προεδρείο και γραμματεία.

Η πολιτική τους σύνθεση αντικατοπτρίζει εκείνη της ολομέλειας.

Οι επιτροπές:

  • καταρτίζουν, τροποποιούν και εγκρίνουν νομοθετικές προτάσεις και εκθέσεις πρωτοβουλίας
  • Εξετάζουν προτάσεις της Επιτροπής και του Συμβουλίου και, αν χρειαστεί,
  • συντάσσουν εκθέσεις και τις υποβάλλουν στην ολομέλεια

Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να συστήνει προσωρινές επιτροπές για ειδικά ζητήματα και εξεταστικές επιτροπές για τη διερεύνηση παραβάσεων ή περιπτώσεων κακής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.

Το πολιτικό και νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου διεξάγεται από είκοσι μόνιμες επιτροπές και τρεις υποεπιτροπές, κάθε μία από τις οποίες εκλέγει έναν/ μία πρόεδρο και έως τέσσερις αντιπροέδρους.

Στην αρχή της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, το Κοινοβούλιο αποφασίζει ποιοι βουλευτές θα συμμετάσχουν σε ποιες επιτροπές βάσει των προτιμήσεων που εκφράζουν.

Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής, καθώς είναι αρμόδιες για την προετοιμασία των θέσεων του Κοινοβουλίου, ιδίως όσον αφορά νέες νομοθετικές προτάσεις.

Κάθε μήνα προβλέπονται μία έως δύο εβδομάδες για το έργο των επιτροπών. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των επιτροπών, οι βουλευτές συζητούν νομοθετικές και μη νομοθετικές εκθέσεις, προτείνουν τροπολογίες και ψηφίζουν επ’ αυτών και παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιτροπές συμβάλλουν ενεργά στον καθορισμό του νομοθετικού προγράμματος, για παράδειγμα με την παροχή στοιχείων πριν από την έγκριση του ετήσιου προγράμματος εργασίας της Επιτροπής.

Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εποπτεία των δραστηριοτήτων της ΕΕ, παρακολουθώντας τη σωστή χρήση του προϋπολογισμού της ΕΕ και την ορθή εφαρμογή της θεσπισθείσας νομοθεσίας και των διεθνών συμφωνιών.

Οι επιτροπές οργανώνουν επίσης ακροάσεις με εμπειρογνώμονες και ελέγχουν τα θεσμικά και λοιπά όργανα της ΕΕ.

Προτού μπορέσει να εκλεγεί μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλοι οι νέοι ορισθέντες Επίτροποι πρέπει να αξιολογηθούν από τις επιτροπές που είναι αρμόδιες για τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια τους.

Για κάθε θέμα, οι επιτροπές ορίζουν έναν βουλευτή από τα μέλη τους ως εισηγητή προκειμένου να καθοδηγήσει όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που καταλήγει στην έγκριση της θέσης του Κοινοβουλίου.

Το σχέδιο έκθεσης που παρουσιάζεται από τον εισηγητή μπορεί να τροποποιηθεί μετά την έγκριση τροπολογιών που κατατίθενται από τους βουλευτές.

Το αρχικό κείμενο και οι τροπολογίες, συμπεριλαμβανομένων των συμβιβαστικών τροπολογιών που συμφωνούνται από τις πολιτικές ομάδες, ψηφίζονται, στη συνέχεια, από την επιτροπή στο σύνολό της.

Η έκθεση που εγκρίνεται από την επιτροπή υποβάλλεται ακολούθως προς έγκριση στην ολομέλεια.

Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να συστήσει ειδικές επιτροπές για συγκεκριμένα θέματα, και διαθέτει την εξουσία σύστασης εξεταστικών επιτροπών σε συνέχεια καταγγελιών για παραβάσεις ή κακοδιοίκηση σε σχέση με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Οι τομείς δραστηριότητάς τους κυμαίνονται από οικονομικά θέματα, τεχνητή νοημοσύνη και ψευδείς ειδήσεις έως την καλή διαβίωση των ζώων και τη δημόσια υγεία, μεταξύ άλλων.

Το μέγεθος των επιτροπών ποικίλλει σημαντικά, από 25 μέλη για την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων έως 81 μέλη για την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κατά το πρώτο ήμισυ της κοινοβουλευτικής περιόδου 2019-2024.

Η σύνθεσή τους αντικατοπτρίζει πάντα τη βαρύτητα κάθε πολιτικής ομάδας στο Κοινοβούλιο στο σύνολό του.

Οι συνεδριάσεις των επιτροπών μεταδίδονται ζωντανά στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου και μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει οποιαδήποτε ώρα.

Οι επιτροπές:

Ευρωεκλογές 2024: Διαβάστε αναλυτικά όλες τις ειδήσεις, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις στο tvxs