Οριακά επιβίωσε η γαλλική κυβέρνηση καθώς απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής, την Δευτέρα, η οποία έλαβε 278 ψήφους, ενώ χρειαζόταν 287 για να περάσει.

Ads

Αυτή η πρόταση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, κατατέθηκε και υποστηρίχθηκε από την κεντρο-αριστερά.

Λίγο αργότερα απορρίφθηκε και η πρόταση μομφής, από την ακροδεξιά, η οποία έτσι κι αλλιώς αναμενόταν να μην έχει πιθανότητα έγκρισης, συγκεντρώνοντας μόλις 94 ψήφους.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Όσο ο Μακρόν ανησυχεί για τους «διαδρόμους», φλέγονται οι δρόμοι

Ads

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο εναντίον του νόμου για το συνταξιοδοτικό. 

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, υπερασπίστηκε την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως «συμβιβασμό».

«Ποτέ δεν πήγαμε τόσο μακριά στην οικοδόμηση ενός συμβιβασμού όσο κάναμε με αυτή τη μεταρρύθμιση», δήλωσε στο κοινοβούλιο, λέγοντας ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν «βαθιά δημοκρατική» σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Υπενθυμίζεται, ότι ακριβώς η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν, ήταν αυτή που μετέτρεψε τις μέχρι τότε μαζικές διαδηλώσεις, σε πραγματικό «ηφαίστειο», κατεβάζοντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους στον δρόμο.

Η πτώση της κυβέρνησης είναι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η κοινωνική και πολιτική κρίση σε αυτή τη χώρα», δήλωσε τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο France Inter ο Σαρλ ντε Κουρσόν, συντάκτης μιας εκ των δυο προτάσεων δυσπιστίας.

Καθώς άνοιγε η συζήτηση για την πρότασή του στο κοινοβούλιο, ο ντε Κουρσόν χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση των συντάξεων «άδικη» και είπε ότι ο χειρισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση ήταν «άρνηση της δημοκρατίας».

Πολιτκοί αναλυτές δήλωσαν στο CNBC την Παρασκευή ότι οι αντίπαλοι του Μακρόν είναι απίθανο να φτάσουν τις απαιτούμενες 287 από τις 577 ψήφους.

Όμως η ψηφοφορία αναμένεται να είναι δύσκολη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το ειδικό συνταγματικό μέτρο για να περάσει το μακροχρόνιο σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.