Ούτε μία, ούτε δύο… αλλά τέσσερις προτάσεις μομφής εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καλείται να εξετάσει η Εθνοσυνέλευση την Δευτέρα, με τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας να φλέγονται – κυριολεκτικά – μετά την «επικής» κλίμακας προεδρική παράκαμψη του κοινοβουλίου την Πέμπτη, ώστε το Ελιζέ να εξασφαλίσει την βαθιά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, πυροδοτώντας την έκρηξη μαζικών, οργισμένων, λαϊκών αντιδράσεων.

Ads

Αυτή η – κατά κοινή ομολογία – απαξιωτική, τουλάχιστον, κίνηση, ως προς το κοινοβούλιο, η οποία ακολούθησε εβδομάδες διαδηλώσεων κατά του συνταξιοδοτικού σχεδίου, προκάλεσε τρεις νύχτες αναταραχών και μαζικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα, θυμίζοντας τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στα τέλη του 2018 με αφορμή τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

Οι διάδρομοι…

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, όπως τουλάχιστον εκτιμά το FRANCE 24 ενώ οι ψήφοι της Δευτέρας μπορεί να εκφράσουν την οργή του δρόμου για την κυβέρνηση του Μακρόν, είναι απίθανο να την ρίξουν.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δύο προτάσεις δυσπιστίας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Η κεντρώα ομάδα Liot πρότεινε μια πολυκομματική πρόταση μομφής, η οποία συνυπογράφηκε από την αριστερή συμμαχία Nupes.

Ώρες αργότερα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας, το οποίο έχει 88 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, κατέθεσε επίσης πρόταση μομφής.

Όμως, παρόλο που το κόμμα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή στις εκλογές πέρυσι, δεν υπήρχε πιθανότητα να περάσει η πολυκομματική πρόταση, εκτός κι αν σχηματιστεί μια αιφνιδιαστική συμμαχία βουλευτών από όλες τις πλευρές, από την αριστερά έως την ακροδεξιά.

Οι ηγέτες του συντηρητικού ρεπουμπλικανικού κόμματος Les Républicains (LR) απέκλεισαν μια τέτοια συμμαχία.

Κανένας από αυτούς δεν υποστήριξε την πρώτη πρόταση μομφής που κατατέθηκε την Παρασκευή.

Αλλά το κόμμα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει πίεση και όχι μόνο στους διαδρόμους του γαλλικού πολιτικού συστήματος.

Για παράδειγμα, στη Νίκαια, το πολιτικό γραφείο του αρχηγού των Ρεπουμπλικανών Έρικ Σιοτί, λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, με τα «τρικάκια» που αφέθηκαν πίσω να προειδοποιούν με ταραχές εάν η πρόταση μομφής δεν υποστηριχθεί.

Η αναθεώρηση του Μακρόν αυξάνει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 64, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

«Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά αυτή θα είναι μια στιγμή αλήθειας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στην εφημερίδα Le Parisien, σχολιάζοντας τις προοπτικές για τις ψηφοφορίες της Δευτέρας.

«Αξίζει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να ρίξει την κυβέρνηση και την πολιτική τάξη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν έθεσε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο επίκεντρο της επιτυχημένης εκστρατείας επανεκλογής του πέρυσι, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, εν μέρει λόγω της λαϊκής αντίθεσης στα συνταξιοδοτικά του σχέδια.

Τα συνδικάτα και ο γαλλικός λαός λένε ότι οι προγραμματισμένες αλλαγές είναι άδικες για τους ανθρώπους που ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία σε σωματικά δύσκολες δουλειές και για τις γυναίκες που διακόπτουν τη σταδιοδρομία τους για να μεγαλώσουν παιδιά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των Γάλλων αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, ενώ η δημοτικότητα του Μακρόν έχει πέσει κατακόρυφα στο μόλις 28%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από την «Journal du Dimanche».

…και οι δρόμοι

Ανεξάρτητα λοιπόν από τις πολιτικές διεργασίες εντός των «διαδρόμων», στους δρόμους έχει διαμορφωθεί ένα σαφές, «τσιμεντένιο» λαϊκό «μπόκ», κάθετα αντίθετο στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αυτό σημαίνει, ότι, ακόμη και αν οι ελπίδες των υπουργών του Μακρόν επαληθευθούν, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν, ότι στην καλύτερη περίπτωση για τον Γάλλο πρόεδρο, απλώς θα έχει κερδηθεί λίγος πολιτικός χρόνος ακόμη.

Το θέμα είναι, ότι η κυβέρνηση, συνοδεύει τις πολιτικές ελπίδες της με κλιμακούμενα άγρια καταστολή, γεγονός το οποίο, φυσικά, έχει σαν αποτέλεσμα μόνο να βγάζει περισσότερο κόσμο στον δρόμο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ η αστυνομία το Σάββατο απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις σε κεντρική πλατεία του Παρισιού απέναντι από το κοινοβούλιο μετά από δύο νύχτες αναταραχών, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας και  έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές και  έριξε δακρυγόνα και κανόνια νερού στην Place d’ Italie.

Αστυνομική πηγή είπε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 81 διαδηλωτές, επί τόπου… ή «κοντά» στο επίκεντρο της αστυνομικής επίθεσης.

Μετά από κάλεσμα και των περιφερειακών συνδικάτων, μεγάλες μάζες λαού κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση μιας 36χρονης διαδηλώτριας, της Ariane Laget, η οποία συμμετείχε στις συγκεντρώσεις στη μικρή πόλη Lodève, στα νότια.

«Βαρεθήκαμε», είπε. «Νιώθουμε ότι μας ποδοπατούν και κανείς δεν μας ακούει».

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Νάντη, όπου ένα πλακάτ έγραφε, «Θάνατος στον βασιλιά», σε μια προφανή αναφορά στον πρόεδρο.

Φυσικά, η αστυνομία απάντησε με την γνωστή βία.

Τα συνδικάτα κάλεσαν για άλλη μια μέρα πανελλαδικών απεργιών και συγκεντρώσεων την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον δήμο του Παρισιού συνέχισαν τις κυλιόμενες απεργίες. 

Εκπρόσωπος του συνδικάτου το Σάββατο είπε ότι οι απεργοί σε τρία αποτεφρωτήρια έξω από το Παρίσι θα αφήσουν μερικά απορριμματοφόρα να περάσουν «για να περιορίσουν τον κίνδυνο επιδημίας».

image

Ωστόσο, η απεργία στην καθαριότητα ενέπνευσε μία από τις δημοφιλέστερες σατυρικές απεικονίσεις του Μακρόν από τους διαδηλωτές, η οποία τον δείχνει να κάθεται σε σωρούς σκουπιδιών.

Ακόμη και για τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εικόνα αυτή δεν παραπέμπει στο τι πιστεύουν πολλοί Γάλλοι για τον πρόεδρό τους.

Φυσικά, η απεργία έχει εξαπλωθεί σε μια σειρά σημαντικών κλάδων, με την τακτική των επαναλαμβανόμενων 24ωρων.

Σε αυτές συμμετέχουν συνδικάτα με χιλιάδες εργάτες σε μια σειρά από σημαντικά λιμάνια της χώρας, σε αποθήκες καυσίμων,  στη χημική βιομηχανία κλπ.

Οδοφράγματα έχουν στηθεί στα λιμάνια του Σεν Ναζέρ και της Μπρεστ, στη Χάβρη και τη Μασσαλία, ενώ στην μάχη έχουν μπει και οι σιδηροδρομικοί, οι οποίοι απέκλεισαν την Παρασκευή κεντρικούς σταθμούς στο Παρίσι όπως το Γκαρ ντι Λιόν.

Την ίδια ώρα, στη γαλλική πρωτεύουσα, φοιτητές και ακτιβιστές από πλήθος οργανώσεις και συλλογικότητες, καλούν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, όπως συνέβη σε δράση στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, καλώντας σε γενική απεργία και φωνάζοντας «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Μένει να αποδειχθεί η δύναμη και η δυναμική αυτής της κραυγής, στους δρόμους.