Συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της Ουκρανίας και φιλορώσων αποσχιστών στο Σλαβιάνσκ τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax που επικαλείται τους φιλορώσους αυτονομιστές δεκάδες είναι οι νεκροί. Για τέσσερις νεκρούς, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάνει λόγο το Κίεβο. Στο μεταξύ, ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού τύπου MI-24 κατέρριψαν  φιλορώσοι αποσχιστές πάνω από το Σλαβιάνσκ.

Ads

Οι δύο πιλότοι του ελικοπτέρου, είναι ζωντανοί, καθώς πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. Το MI-24, στη συνέχεια, συνετρίβη σε ποτάμι στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων, από το πρωί της Δευτέρας, όπως φοβόντουσαν οι κάτοικοι της πόλης, ακούγονται ήχοι από σφοδρά πυρά σε σταθερό ρυθμό. To Reuters μεταδίδει πως από τα ανατολικά της πόλης, όπου γίνονται οι μάχες, τουλάχιστον δύο τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού των αποσχιστών και πολλοί φιλορώσοι αντάρτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. 

Τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας σκοτώθηκαν το πρωί και περίπου 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών στο Σλαβιάνσκ εναντίον φιλορώσων αποσχιστών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ads

Νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για ένα νεκρό κοριτσάκι χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμη, σε διάφορες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ, οι φιλορώσοι εμφανίζονται να έχουν καταλάβει εκ νέου ορισμένα κτίρια στην ίδια την πόλη του Ντονέτσκ και στο Κραματόρσκ.

Την Δευτέρα το Κίεβο απέστειλε στην Οδησσό μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων, που ανήκει στην Εθνοφρουρά. Της ομάδας ηγούνται εθελοντές που κατάγονται από την συγκεκριμένη πόλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Aβάκοφ, επικεφαλής της ειδικής μονάδας φέρονται να είναι εθελοντές που προέρχονται από την πόλη της Οδησσού. 

Σύμφωνα με το Associated Press, οι φιλορώσοι παραστρατιωτικοί υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης μετά την κατάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του κτιρίου της τηλεόρασης στο νότιο προάστιο Αντρέγεβκα. «Οι δυνάμεις των εχθρών βρίσκονται ήδη στο έδαφος του Σλαβιάνσκ» αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα επικαλούμενο διοικητή των φιλορώσων που δεν κατονομάζεται.

Μόσχας προς Κίεβο: Σταματήστε την αιματοχυσία

Η Ρωσία κάλεσε τη Δευτέρα την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει να χρησιμοποιεί στρατό ενάντια στον ίδιο το λαό της και να εισέλθει σε συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στέκεται στον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης ο οποίος ελλοχεύει στις αποκλεισμένες από τον ουκρανικό στρατό πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν φιλορώσους αποσχιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτήρια και έχουν καταλύσει τις αρχές.

Η Μόσχα κάλεσε επίσης τις αρχές του Κιέβου «να επανέλθουν στη λογική, να σταματήσουν την αιματοχυσία, να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να καθίσουν επιτέλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έναν πραγματικό διάλογο με άξονα την επίλυση της πολιτικής κρίσης».

Ανησυχία από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, με έδρα τη Μαριούπολη, Αλεξάνδρα Προτσένκο, ετοιμάζεται να στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, μέσω της οποίας θα απευθύνεται έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξουν διευκολύνσεις και ταχύτεροι ρυθμοί στην έκδοση της Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.