«Φιλικότερη» σε σχέση με τις συμφωνίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, χαρακτήρισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες τη συμφωνία διάσωσης της Πορτογαλίας που υπέγραψε χθες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η τριετής συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση δανειακής βοήθειας 78 δισ. δολαρίων στην υπερχρεωμένη χώρα, την τρίτη της ευρωζώνης που προσέφυγε σε «διάσωση». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Μνημόνιο αναμένεται να προκαλέσει ύφεση 2% στην οικονομία της Πορτογαλίας.
Ads
Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και ασκεί ως υπηρεσιακός τα καθήκοντά του έως τις 5 Ιουνίου που θα διεξαχθούν γενικές εκλογές, είπε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Δεν προβλέπει επίσης περικοπές στους κατώτατους μισθούς ή απολύσεις στο δημόσιο τομέα, μέτρα που η Ιρλανδία και η Ελλάδα αναγκάστηκαν να δεχθούν. Επίσης, ο Ζοζέ Σόκρατες υπογράμμισε ότι οι μισθωτοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον αποκαλούμενο 13ο και 14ο μισθό τους.
«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι εταίροι στην ΕΕ αναγνώρισαν ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο στις άλλες χώρες. Η κυβέρνηση πέτυχε μια καλή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που υπερασπίζεται τη χώρα», σημείωσε ο Ζ. Σόκρατες.
Ο κ. Σόκρατες διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2011, διότι κρίθηκαν ως μη αναγκαίες. Τα μέτρα που προβλέπει ήδη ο προϋπολογισμός επαρκούν καθώς και όσα μέτρα ανακοινώσαμε στο 4ο πακέτο εξυγίανσης». Στο 4ο πακέτο εξυγίανσης προβλέπεται η μείωση των φοροαπαλλαγών και των συντάξεων, περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, αλλά όπως υπογράμμισε χθες ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν θα γίνουν περικοπές στο δημόσιο, ούτε αύξηση της φορολογίας.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας της Πορτογαλίας με τους δανειστές της δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές – κάποιες θα ανακοινωθούν αύριο σε συνέντευξη τύπου που θα δώσουν αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο είναι σαφές ότι ένα μέρος των 78 δισ. ευρώ προορίζεται για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος στη χώρα – σύμφωνα με το Reuters το ποσό αυτό θα είναι 12 δισ. Στελέχη πάντως των μεγαλυτέρων πορτογαλικών τραπεζών, όπως είναι η Banco Espirito Santo, η Banco BPI και η Banco Comercial Portugues, έχουν δηλώσει ότι δεν χρειάζονται στήριξη από τα κονδύλια του πακέτου διάσωσης. Σύμφωνα με τον Ζοζέ Σόκρατες, ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Πορτογαλία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. δεν προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της κρατικής τράπεζας Caixa Geral de Depositos.
Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ωστόσο πως το πακέτο διάσωσης προβλέπει έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2013. Επιπλέον, η σοσιαλιστική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση της κρατικής τράπεζας Banco Portugues de Negocios (BPN), την οποία είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να πουλήσει το 2010 με ελάχιστη τιμή 180 εκατ. ευρώ, και επιπλέον μέχρι το τέλος του 2011 πρέπει να ιδιωτικοποιήσει την εταιρεία ενέργειας Redes Energeticas Nacionais (REN) και την αεροπορική Air Porugal (TAP).
Το σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της χώρας. Ακολουθεί η έγκριση και από τους εταίρους στην ΕΕ, κάτι που δεν θα είναι απρόσκοπτο μετά και από τις χθεσινές δηλώσεις του εθνικιστή ηγέτη του κόμματος των «Αληθινών Φινλανδών» Τίμο Σόινι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ως έχει το πορτογαλικό «πακέτο» διάσωσης.
Το θέμα της συμφωνίας δανειακής βοήθειας προς την Πορτογαλία θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός στις Βρυξέλλες με αφορμή τη λήξη της ουγγρικής προεδρίας και την παράδοση της σκυτάλης στην Πολωνία.
Εκτιμήσεις για ύφεση 2% λόγω Μνημονίου
Οι όροι του 3ετούς προγράμματος οικονομικής βοήθειας που συμφώνησαν χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες με την ΕΕ και το ΔΝΤ, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ύφεση για μία διετία την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημη πηγή.
Η επίσημη πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που θα περιληφθούν στη συμφωνία, όπως οι αυξημένοι φόροι, υποδηλώνουν «μία μείωση του ΑΕΠ κατά 2% το 2011 και το 2012». Η ίδια πηγή δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι φόροι στα αυτοκίνητα και την ακίνητη περιουσία, ενώ θα υπάρξει μείωση των φορολογικών απαλλαγών για δαπάνες υγείας, εκπαίδευσης και στέγασης.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρίας Capital Economics Τζόναθαν Λόινς προβλέπει επίσης ύφεση 2% φέτος, αναφέρει το Reuters. Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ προκάλεσε κάποια ανακούφιση στην αγορά των πορτογαλικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων μειώθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε περίπου στο 10% από 10,32% την Τρίτη και το σπρεντ τους σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα υποχώρησε στις 677 μονάδες βάσης (6,77 ποσοστιαίες μονάδες) από 707 μονάδες βάσης.
Παρ’όλα αυτά, το ποσό των 12,12 δισ. ευρώ που άντλησε σήμερα η Πορτογαλία από τις αγορές με την έκδοση 3μηνων έντοκων γραμματίων του δημοσίου έγινε με τσουχτερό επιτόκιο αφού σημείωσε μεγάλη άνοδο φτάνοντας το 4,65%, από 4,05% της προηγούμενης παρόμοιας έκδοσης.
Ωστόσο, στη θετική πλευρά, η ζήτηση για τους τίτλους ήταν σχεδόν διπλάσια από την προσφορά. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Markit, τα CDS των πενταετών πορτογαλικών ομολόγων υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 25 μονάδες βάσης στις 620 μονάδες βάσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >