Το πορτογαλικό κοινοβούλιο καταψήφισε στη σημερινή βραδυνή του συνεδρίαση το σχέδιο λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας της χώρας για τη μείωση του ελλείμματος. Δύο ώρες μετά την απόφαση του κοινοβουλίου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, προειδοποιώντας ότι η πολιτική κρίση θα έχει «σοβαρότατες συνέπειες» για τη χώρα.

Ads

«Αυτή η πολιτική κρίση , αυτή τη στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες. «Σήμερα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα που στόχευαν στο να αποφευχθεί η προσφυγή της Πορτογαλίας σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής οικονομικής βοήθειας», τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του και σημείωσε ότι «η αντιπολίτευση αφαίρεσε από την κυβέρνηση όλες τις προϋποθέσεις να κυβερνά». «Ως εκ τούτου, επέδωσα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», κατέληξε.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο καταψήφισε το σχέδιο λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας, του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, μία ημέρα πριν τη σημαντική Σύνοδο Κορυφής για το χρέος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείμματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα έκανε λόγο για «ανευθυνότητα» μιας «αρνητικής συμμαχίας» η οποία απέρριψε «ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».

Ads