Δημοσκόπηση για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Guardian σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες αποκαλύπτει τους φόβους των πολιτών για ένα σκοτεινό οικονομικό μέλλον και την βαθιά αμφιβολία τους ότι θα επιτύχουν τους στόχους τους οι πολιτικοί τους ηγέτες.

Ads

Οι ελπίδες της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον είναι όλο και πιο χλωμές, καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση και οι περικοπές κρατικών δαπανών συνεχίζονται, σύμφωνα με την δημοσκόπηση για τη Guardian / ICM σε πέντε κύριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα διαπιστώνει πως η εμπιστοσύνη των πολιτών στις κυβερνήσεις τους κοντεύει να πιάσει πάτο και αποκαλύπτει τον διαδεδομένο φόβο της περαιτέρω οικονομικής ύφεσης. Λίγοι άνθρωποι είναι πεπεισμένοι ότι τα τρέχοντα σημάδια ανάκαμψης θα διατηρηθούν.

Η δημοσκόπηση έγινε μέσω διαδικτύου, σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα πάνω από 5.000 άτομα σε ηλικία εργασίας, σε πέντε κράτη της ΕΕ – Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία. Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει την εικόνα μιας ηπείρου με εμπιστοσύνη στις φιλελεύθερες αξίες της και ακόμα κυρίως τη δέσμευση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως το ευρώ και την ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων μεταξύ των κρατών, αλλά αξιοσημείωτα εχθρική προς τις δαπάνες του κράτους και τους πολιτικούς ηγέτες.

Η δημοσκόπηση εξετάζει την Ευρώπη στον απόηχο της οικονομικής ύφεσης, και καθιστά σαφές ότι λίγοι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι έχουν περάσει πια τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης. Η πλειοψηφία τάσσεται επίσης εναντίον των άμεσων περικοπών των κρατικών δαπανών.

Ads

Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα δείχνουν την κρίση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ενώ οι άνθρωποι διχάζονται σχετικά με την ανάγκη για περικοπές κρατικών δαπανών και την ταχύτητα με την οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν, πολύ λίγοι στα πέντε κράτη που ερωτήθηκαν εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους – ή ακόμα και την τιμιότητα τους.

Μόνο το 6% των ατόμων σε όλη την Ευρώπη λένε ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους, το 46% δηλώνουν ότι δεν έχουν πάρα πολύ και το 32% δηλώνουν πως δεν έχουν καθόλου. Μόνο το 9% των Ευρωπαίων πιστεύουν οι πολιτικοί τους – στην αντιπολίτευση ή στην εξουσία – ενεργεί με εντιμότητα και ακεραιότητα.

Η μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
εντοπίζεται στην Πολωνία και στη Γαλλία, όπου η καχυποψία ξεπερνά την εμπιστοσύνη κατά ένα καθαρό 82%. Στη Γαλλία, η καθαρή αρνητική βαθμολογία είναι 78 βαθμούς και στη Γερμανία 80 βαθμούς. Μόνο η Βρετανία σπάει κάπως τη κοινή γνώμη, με μια καθαρή αρνητική βαθμολογία των 66 βαθμών.

Ακόμη λιγότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν τους πολιτικούς τους ειλικρινείς. Στην Πολωνία, μόνο το 3% των ερωτηθέντων πιστεύουν στην ειλικρίνεια των πολιτικών τους, στην Ισπανία το 8%, στη Γερμανία το 10%, στη Γαλλία το 11%, στη Βρετανία το 12%. Συνολικά, το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν είναι καθόλου ή δεν είναι πολύ ειλικρινείς αντισταθμίζει εκείνους που διαφωνούν με ένα τεράστιο 89 ποσοστιαίες μονάδες.

Το πολιτικό άγχος φαίνεται να τροφοδοτείται από τις βαθιές οικονομικές ανησυχίες. Συνολικά, το 40% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η οικονομία τους θα επιδεινωθεί κατά τους επόμενους 12 μήνες, έναντι ενός 20% που θεωρούν ότι θα βελτιωθεί. Μόνο στη Γερμανία οι αισιόδοξοι ξεπερνούν τους απαισιόδοξους.

Το οικονομική άγχος είναι μεγαλύτερο στη Γαλλία, όπου οι απαισιόδοξοι υπερτερούν από τους αισιόδοξους κατά μια καθαρή διαφορά των 46 βαθμών. Στη Βρετανία, η διαφορά είναι 40 βαθμοί και στα σημεία Πολωνία 30. Η Ισπανία είναι πιο αισιόδοξη, με μια καθαρή διαφορά 18 βαθμών – κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί από λίγους ανθρώπους στη χώρα που σκέφτονται ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε και χειρότερα από ό, τι ήδη είναι.

Υπάρχουν όμως και σημάδια ελπίδας:
με εξαίρεση την Πολωνία, οι άνθρωποι θεωρούν πιο πιθανό το να χειροτερέψουν «λίγο» (26%) τα πράγματα, αντί για «πολύ» (21%). Άλλοι (31%) θεωρούν ότι τα πράγματα θα μείνουν απλά τα ίδια. Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.

Αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει περιορισμένη ελπίδα για το μέλλον όπως εκφράζεται μέσα από τις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές των δυνατών οίκων της ΕΕ, Γερμανίας και Γαλλίας. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γάλλων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα είναι σε χειρότερη κατάσταση σε μια δεκαετία από ό, τι είναι τώρα. Στη Γερμανία – παρά την ανάκαμψή της – πάνω από το ήμισυ πιστεύουν το ίδιο.

Στη Βρετανία, η πλειοψηφία πιστεύει ότι την επόμενη δεκαετία, είτε θα τους αφήσει φτωχότερους ή, στην καλύτερη περίπτωση, στην ίδια με σήμερα κατάσταση. Μόνο το ένα τέταρτο των πολιτών της θεωρεί ότι η Βρετανία θα γίνει πλουσιότερη κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

Περισσότερη αισιοδοξία συναντάται στις Ισπανία και Πολωνία
, οι οποίες και εισήλθαν αργότερα στην Ε.Ε. Στην Πολωνία θεωρούν ότι μετά από μια δεκαετία, τα πράγματα θα είναι καλύτερα, όπως και στην Ισπανία. Και οι δύο χώρες έχουν παρουσιάσει ραγδαία ανάπτυξη ως αποτέλεσμα της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δημοσκόπηση επικεντρώθηκε στην εθνική νοοτροπία παρά σε εκείνη της ΕΕ
στο σύνολό της. Όμως, παρά τις οικονομικές ανησυχίες και το κόστος διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, τα κράτη της ΕΕ που χρησιμοποιούν ήδη το ευρώ θέλουν να το διατηρήσουν. Συνολικά, το 68% ερωτηθέντων στις τρεις χώρες του ευρώ – Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία – είναι υπέρ της διατήρησης του. Στην Ισπανία (71%) οι ερωτηθέντες εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές του κοινού νομίσματος και ακολουθεί η Γαλλία με 60%. Η πλειοψηφία των Γερμανών (59%) επίσης θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Ωστόσο, ένα αξιοσημείωτο ποσοστό Πολωνών (48% έως 40%) είναι κατά της ένταξη της χώρας τους στο ενιαίο νόμισμα, που έχει προγραμματιστεί.