Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες σε δημοσιεύσεις fake news που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ζήτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ. Η Facebook Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι διέγραψε δεκάδες σελίδες που διέδιδαν παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό. Πρόσφατα ο Λευκός Οίκος κάλεσε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους σχετικά με τις δημοσιεύσεις που σχετίζονται με την πανδημία και κοινοποιούνται στις πλατφόρμες τους.

Ads

Εταιρείες όπως το YouTube, το Twitter και η Google έχουν δεχθεί πυρά από την κυβέρνηση Μπάιντεν για την διάδοση παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, η οποία πλήττει τον ρυθμό εμβολιασμού σε μια χώρα όπου πολλοί είναι εχθρικοί προς τον εμβολιασμό. Σε πρόσφατη έκθεση από το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (CCDH) καταδείχθηκε ότι 12 λογαριασμοί κατά του εμβολίου διαδίδουν σχεδόν τα δύο τρίτα της αντιεμβολιαστικής παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Το Facebook αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της έκθεσης ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα ότι αφαίρεσε πάνω από δεκάδες σελίδες, ομάδες και λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram που συνδέονται με αυτά τα 12 άτομα για παραβίαση των πολιτικών του. «Επιβάλαμε επίσης κυρώσεις σε σχεδόν δύο δωδεκάδες επιπλέον σελίδες, ομάδες ή λογαριασμούς που συνδέονται με αυτά τα 12 άτομα», ανέφερε το Facebook σε ένα blogpost με τίτλο “How We’re Taking Action Against Vaccine Misinformation Superspreaders”.

Μερικά από τα κυριότερα fake news για τα εμβόλια αναφέρουν ότι τα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό είναι αναποτελεσματικά, ψευδείς ισχυρισμούς ότι φέρουν μικροτσίπ και ότι βλάπτουν τη γονιμότητα των γυναικών.

Ads

Η Facebook σημειώνει επίσης ότι «ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια είναι μια σύνθετη πρόκληση, η οποία γίνεται πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης κοινών ορισμών σχετικά με το τι συνιστά παραπληροφόρηση, καθώς και λόγω της πραγματικότητας ότι η καθοδήγηση από επιστημονικούς και υγειονομικούς εμπειρογνώμονες έχει εξελιχθεί και θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και κυβερνήσεις για να βεβαιωθούμε ότι προσεγγίζουμε αυτά τα ζητήματα με τον σωστό τρόπο και να κάνουμε προσαρμογές εάν είναι απαραίτητο».