Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (157,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να δανείσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ για την άμυνα, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας χρηματοδότησης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης.

Ads

Ο νέος κοινός δανεισμός ύψους 150 δισ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθεί προς την οικοδόμηση πανευρωπαϊκών τομέων δυνατοτήτων, όπως η αεράμυνα και η πυραυλική άμυνα, τα συστήματα πυροβολικού, οι πύραυλοι και τα πυρομαχικά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, από τον κυβερνοχώρο έως τη στρατιωτική κινητικότητα, δήλωσε η Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Όπλα και λιτότητα / O Γιόχαν, ο Φίσερ, ο Τραμπ και η Ούρσουλα

«Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τη ζήτηση και να αγοράσουν από κοινού. Αυτό θα μειώσει το κόστος, θα μειώσει τον κατακερματισμό, θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική μας βάση», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ads

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση σε ειδική σύνοδο κορυφής σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες την Πέμπτη.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να αρθούν τα όρια που επιβάλλονται από τους κανόνες που διέπουν ΕΕ για τις κρατικές δαπάνες σε περίπτωση αμυντικών επενδύσεων.

«Εάν τα κράτη μέλη αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κοντά στα 650 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης να μπορούν οι χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιούν για αμυντικούς σκοπούς τα χρήματα που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ σε κονδύλια για την εξίσωση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Όλα αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να παράσχουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ για να δαπανήσουν σε αμυντικά έργα.

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της. Η Ευρώπη θα μπορούσε να κινητοποιήσει σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ για μια ασφαλή και ανθεκτική Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια στιγμή για την Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», δήλωσε η ίδια.

«ReArm Europe»: Τα βασικά σημεία του σχεδίου της φον ντερ Λάιεν

Παρουσιάζοντας πιο ειδικά το σχέδιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε τα εξής:

«Το πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου ReArm Europe είναι η απελευθέρωση της χρήσης της δημόσιας χρηματοδότησης στην άμυνα σε εθνικό επίπεδο. Τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να επενδύσουν περισσότερο στην ασφάλειά τους, εάν έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο. Και πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να το πράξουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε σύντομα την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Για παράδειγμα: Εάν τα κράτη μέλη αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο κοντά στα 650 δισ. ευρώ για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Η δεύτερη πρόταση θα είναι ένα νέο μέσο. Θα παρέχει δάνεια ύψους 150 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη για αμυντικές επενδύσεις. Πρόκειται βασικά για καλύτερες δαπάνες – και για κοινές δαπάνες. Μιλάμε για πανευρωπαϊκούς τομείς ικανοτήτων. Για παράδειγμα: αεράμυνα και πυραυλική άμυνα, συστήματα πυροβολικού, πύραυλοι και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών- αλλά και για την αντιμετώπιση άλλων αναγκών, από τον κυβερνοχώρο μέχρι τη στρατιωτική κινητικότητα για παράδειγμα. Θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τη ζήτηση και να αγοράζουν από κοινού.

»Φυσικά, με αυτόν τον εξοπλισμό, τα κράτη μέλη μπορούν να εντείνουν μαζικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία. Άμεσος στρατιωτικός εξοπλισμός για την Ουκρανία. Αυτή η προσέγγιση της κοινής προμήθειας θα μειώσει επίσης το κόστος, θα μειώσει τον κατακερματισμό θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανική μας βάση. Και μπορεί να είναι προς όφελος της Ουκρανίας, όπως μόλις περιέγραψα. Αυτή είναι λοιπόν η στιγμή της Ευρώπης και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

Το τρίτο σημείο είναι η χρήση της ισχύος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Μπορούμε να κάνουμε πολλά στον τομέα αυτό βραχυπρόθεσμα για να κατευθύνουμε περισσότερα κονδύλια προς επενδύσεις που σχετίζονται με την άμυνα. Γι’ αυτό μπορώ να ανακοινώσω ότι θα προτείνουμε πρόσθετες δυνατότητες και κίνητρα για τα κράτη μέλη, ώστε να αποφασίσουν, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν προγράμματα της πολιτικής συνοχής, να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες.

Οι δύο τελευταίοι τομείς δράσης αποσκοπούν στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων με την επιτάχυνση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».