Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Τετάρτη (9/4) ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ ούτως ώστε να προχωρήσει άμεσα σε μια πρώτη σειρά αντιμέτρων από τις 15 Απριλίου κατά των τιμωρητικών δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ads

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει πρόσθετους δασμούς κυρίως 25% σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών ως απάντηση ειδικά στους αμερικανικούς δασμούς για τα μέταλλα, αλλά εξακολουθεί να αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στις εισφορές για τα αυτοκίνητα και τις ευρύτερες δασμολογικές εισφορές.

Το σχέδιο αντιποίνων

Η πρώτη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε σήμερα θα επιβάλει δασμούς 25% σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας άνω των 21 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα προϊόντα που στοχοποιούνται επιλέχθηκαν για να πλήξουν κυρίως τις ρεπουμπλικανικές πολιτείες: μοτοσικλέτες Harley Davidson, πλαστικά, ηλεκτρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, σόγια, πουλερικά, ρύζι και φρούτα. Το μπέρμπον δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα, μετά από αίτημα της Γαλλίας, καθώς ο Τραμπ απειλεί με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά κρασιά και οινοπνευματώδη.

Μια δεύτερη δέσμη μέτρων θα προετοιμαστεί από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα και μελλοντικά στην ξυλεία, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τους ημιαγωγούς. Συνολικά, αυτά αντιπροσωπεύουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών εξαγωγών (από σύνολο 503 δισεκατομμυρίων). Η ΕΕ σχεδιάζει να φορολογήσει ισόποσες αμερικανικές εισαγωγές.

Ads

Το τελευταίο όπλο της ΕΕ είναι ο κανονισμός “αντι-εξαναγκασμού” του 2023, ο οποίος θα επιτρέψει την απαγόρευση των αμερικανικών επιχειρήσεων από τις δημόσιες συμβάσεις και τη στοχοποίηση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της ψηφιακής αγοράς. “Θα το κάνουμε, αλλά όχι συνολικά και σταδιακά για να διατηρήσουμε τα όπλα μας και να μην βλάψουμε τις οικονομίες μας”, εξηγεί ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης στη Liberation.  “Κυρίως, θα λάβουμε υπόψη τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και στον κόσμο, καθώς όλα αλλάζουν πολύ γρήγορα.”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ακόμη ότι η οικονομική πραγματικότητα θα αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο να επιστρέψει στη λογική, αποφεύγοντας έτσι έναν καταστροφικό εμπορικό πόλεμο που θα έβλαπτε και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ακύρωσης δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα. Ο Τραμπ απαίτησε οι Ευρωπαίοι να “αγοράσουν και να δεσμευτούν να αγοράσουν” ισοδύναμο ποσό αμερικανικών προϊόντων, ιδιαίτερα ενεργειακών.

“Για να εξαλειφθεί ένα εμπορικό έλλειμμα που υπάρχει μόνο στη φαντασία του”, γράφει σε ανάλυση της η Liberation, “καθώς αρνείται να συμπεριλάβει τον τομέα των υπηρεσιών στον υπολογισμό του ελλείμματος”.

Τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιβάλει μια σειρά δασμών: στις 10 Φεβρουαρίου, 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, στις 26 Μαρτίου, 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά, και στις 3 Απριλίου, 20% σε όλες τις υπόλοιπες εισαγωγές από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Θύελλα / Ξεκινούν οι δασμοί, κλιμακώνεται ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Η ευρωπαϊκή απάντηση

Σε αντίθεση με την Κίνα και τον Καναδά, η Ευρώπη δεν απάντησε άμεσα στους τιμωρητικούς δασμούς. Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, ο Σλοβάκος Μάρος Σέφκοβιτς, επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον προτείνοντας μηδενικούς δασμούς σε όλα τα βιομηχανικά αγαθά. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, απέρριψαν την προσφορά, απαιτώντας την κατάργηση του ΦΠΑ και τη χαλάρωση των υγειονομικών και περιβαλλοντικών προτύπων – αιτήματα απαράδεκτα για την ΕΕ.

Η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι παραμένει διστακτική, η Ιρλανδία – φορολογικός παράδεισος πολλών αμερικανικών επιχειρήσεων – θα προτιμούσε την αποφυγή μιας ολικής εμπορικής σύγκρουσης, και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν είναι το μόνο κράτος που αρνείται κάθε αντίποινο. Ωστόσο, καθώς οι αποφάσεις για εμπορικά αντίμετρα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, η μεμονωμένη αντίθεση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.