Αγωγή κατά της Κομισιόν θα καταθέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία.

Ads

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε το πράσινο φως ώστε το Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσει στην αγωγή, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί πριν από τις 25 Μαρτίου που λήγει η σχετική προθεσμία.

Η κίνηση αυτή, η οποία αναμενόταν από το βράδυ της Δευτέρας, εγκρίθηκε το πρωί της Πέμπτης από την κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απελευθέρωσε 10,2 δισ., δηλαδή το ένα τρίτο από τα περίπου 30 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία και ήταν «παγωμένα» και η χώρφα δεν είχε πρόσβαση λόγω ελείψεων στο κράτος δικαίου.

Ads

Με την αγωγή, το ευρωκοινοβούλιο αυξάνει την πίεση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δεν αντιτάχθηκε στην ψηφοφορία της Πέμπτης, αλλά, σε μια δήλωση, έριξε την ευθύνη σε ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων και όχι στην ίδια την πρόεδρο.