Η Λέγκα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και η Αδελφότητα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia) αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα της ακτιβίστριας της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch, Κάρολα Ρακέτε, ως υποψήφιας του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, λόγω της σύλληψής της το 2019 για εμβολισμό ιταλικού περιπολικού σκάφους κατά τη διάρκεια αποστολής διάσωσης στη θάλασσα.

Ads

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, το Γερμανικό Αριστερό Κόμμα πρότεινε την υποψηφιότητα της Ρακέτε, ακτιβίστριας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αρχηγού της Sea Watch, η ΜΚΟ που επιχειρεί στη Μεσόγειο Θάλασσα για τη διάσωση μεταναστών που πλέουν από τη Βόρεια Αφρική προς τις ιταλικές ακτές.

Σύμφωνα με το Euractiv, η Ρακέτε είναι γνωστή στην Ιταλία για τον εμβολισμό ενός περιπολικού σκάφους της οικονομικής αστυνομίας το 2019 κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης. Οι ιταλικές αρχές δεν είχαν επιτρέψει στο φορτωμένο με μετανάστες πλοίο να αποβιβαστεί, αλλά η Ρακέτε αγνόησε την απαγόρευση και επιβιβάστηκε στο νησί Λαμπεντούζα, στα ανοικτά της Σικελίας.

Εκείνη την εποχή, ο Σαλβίνι ήταν υπουργός Εσωτερικών και ήρθε αντιμέτωπος με την Ρακέτε ,η οποία συνελήφθη και στη συνέχεια αθωώθηκε για τον ελλιμενισμό στις ιταλικές ακτές χωρίς άδεια και τον εμβολισμό του περιπολικού σκάφους, το οποίο συνθλίφθηκε στην προκυμαία καθώς προσπαθούσε να αποτρέψει τον ελλιμενισμό.

Ads

Οι εκπρόσωποι της Λέγκα έσπευσαν να σχολιάσουν την υποψηφιότητα της Ρακέτε στη Γερμανία, αρχής γενομένης από τον Σαλβίνι, ο οποίος ευχήθηκε ειρωνικά στη Ρακέτε να τα πάει καλά στην υποψηφιότητά της.

«Από τον εμβολισμό των περιπολικών σκαφών της ιταλικής αστυνομίας στην υποψηφιότητα με την Αριστερά σε μια στιγμή. Τις καλύτερες ευχές, ζήτω η δημοκρατία!», έγραψε στο Twitter.

Ο ευρωβουλευτής Μάρκο Ζάνι, πρόεδρος της ομάδας Identity and Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρησιμοποίησε επίσης τη Ρακέτε για να παρακινήσει τους Ιταλούς ψηφοφόρους να αποστασιοποιηθούν από τη «ριζοσπαστική αριστερά».

«Εμβόλισε ένα περιπολικό σκάφος […] και δεν σεβάστηκε την απαγόρευση της ιταλικής αστυνομίας. Σήμερα ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη γερμανική ριζοσπαστική αριστερά -δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ξέρω με ποια πλευρά θα είμαι: με τη Λέγκα του Σαλβίνι και την Ιταλία. Κι εσύ;» έγραψε ο Ζάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την άποψή του επανέλαβε και ο επικεφαλής της ομάδας της Λέγκα στις Βρυξέλλες, Μάρκο Καμπομενόσι.

«Αν καταλάβατε, σήμερα έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι ο εξτρεμιστικός περιβαλλοντισμός και ο ‘υπερ-μεταναστευτισμός’ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Αλλά οι Ιταλοί θα απαντήσουν του χρόνου με την ψήφο τους και θα ακουστούν!», είπε.

Ομοίως, το κόμμα της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, Fratelli d’Italia (ECR), τάχθηκε σθεναρά κατά της υποψηφίου της γερμανικής αριστεράς.

«Ανάμεσα σε ένα εμβολισμένο περιπολικό σκάφος και μια μεταφόρτωση παράνομων μεταναστών, είναι έτοιμη να γίνει η νέα πρωταθλήτρια του προοδευτισμού κατεβαίνοντας για την υπεραριστερά στη Γερμανία στις επόμενες ευρωεκλογές. Για άλλη μια φορά: η 9η Ιουνίου 2024 θα είναι ένα δημοψήφισμα: είτε η Ευρώπη της Ρακέτε είτε η δική μας Ευρώπη. Εσείς επιλέγετε», βροντοφωνάζει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Fratelli d’Italia (ECR) Κάρλο Φιντάντσα.

Η ακτιβίστρια θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση στην εθνική λίστα της γερμανικής Αριστεράς, μαζί με τον Μάρτιν Σίρντεγουαν, τον άλλο ηγέτη του κόμματος και νυν βουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.