Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τους «νέους Λόρενς της Αραβίας» που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της χώρας του και υπερασπίστηκε την απόφαση να μην επέμβει στρατιωτικά εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

Ads

«Πριν από 100 χρόνια, ορισμένοι εξεγέρθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτοί υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Ο Λόρενς ήταν ένας Άγγλος κατάσκοπος μεταμφιεσμένος σε Αραβα. Σήμερα οι κατάσκοποι είναι αυτοί που προδίδουν την ίδια τη χώρα τους» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. «Υπάρχουν σήμερα νέοι Λόρενς, μεταμφιεσμένοι σε δημοσιογράφους, σε ιερωμένους, σε συγγραφείς και σε τρομοκράτες που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου, τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ή το τζιχάντ», συνέχισε ο Ερντογάν.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους συμμάχους της, η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Οπως υποστηρίζει, μια τέτοια ενέργεια θα είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύσει το καθεστώς του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η στάση αυτή προκάλεσε τις μαζικές διαδηλώσεις κούρδων στην Τουρκία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 34 άτομα. 

Η Τουρκία έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας και μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία, καθώς και τον εξοπλισμό της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Οι απαιτήσεις αυτές έγιναν δεκτές με μεγάλη επιφύλαξη από τις δυτικές χώρες, εκτός της Γαλλίας.

Ads

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία – τα επτά εξ αυτών στο Κομπάνι και ένα στην Ράκα.