Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 145 τραυματίστηκαν στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση των τελευταίων ετών στη Ρωσία, που σημειώθηκε την Παρασκευή σε συναυλιακό χώρο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria που επικαλείται εκπρόσωπο της ρωσικής Επιτροπής Ερευνών, ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε σχετικά με την τύχη των δραστών».

Ads

Κατά τον υπουργό Υγείας της Ρωσίας, 115 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών.

Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Βίντεο από την επίθεση

Οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μια κατάμεστη αίθουσα συναυλιών σκορπίζοντας τον τρόμο και τον θάνατο. Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τη στιγμή που οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν μέσα στον χώρο.

Ads

 

Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο ISIS. Ωστόσο, οι Ρώσοι ελέγχουν την αυθεντικότητα της ανάρτησης μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

Μαχητές του ISIS «επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας Μόσχας», ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της στην εφαρμογή Telegram. Η ανακοίνωση του ISIS ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι «υποχώρησαν στις βάσεις τους με ασφάλεια».

Σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους.

Η προειδοποίηση των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Μόσχα για την τρομοκρατική απειλή.

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – πιθανόν εναντίον μεγάλων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών – κάτι που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει οδηγία προς τους Αμερικανούς στη Ρωσία», είπε η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κοινοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις ρωσικές αρχές», ακολουθώντας τη μακροχρόνια πολιτική για το «καθήκον προειδοποίησης», συμπλήρωσε.

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ρώσους», διαβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει τ ότι «εξτρεμιστές» σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση στη Μόσχα, λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή που προετοίμαζαν τζιχαντιστές του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.